Кламер БГ - Новини: Какви са военните варианти на САЩ да помогнат на Украйна?

Какви са военните варианти на САЩ да помогнат на Украйна?

Свят

|
Четв, 20 Ян 2022г. 14:56ч.
Какви са военните варианти на САЩ да помогнат на Украйна?

Какви са военните варианти на САЩ да помогнат на Украйна?

Американският президент Джо Байдън не планира да отговори на ново руско нахлуване в Украйна, като изпрати войски за бойни действия. Той обаче може да прибегне до редица не толкова значителни, но все пак рисковани военни варианти, включително подкрепа за украинска съпротива след евентуално нахлуване.

Аргументацията срещу пряко участие в руско-украинска война е проста. Съединените щати нямат договорни задължения към Украйна, а една война с Русия би била изключително рисковано начинание, като се има предвид, че е възможно да се разрасне в Европа, дестабилизирайки региона и ескалирайки до страховитата точка от риск за размяна на ядрени удари.

Да не се прави нищо особено също е рисковано. Това може да наведе на мисълта, че има мълчаливо съгласие с бъдещи руски ходове против други страни в Източна Европа като балтийските държави Естония, Латвия и Литва, макар че като членове на НАТО тези три страни имат гаранции за сигурността от САЩ и останалите държави в съюза.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е в Европа тази седмица, за да разговаря с представители на Украйна, да се консултира със съюзниците от НАТО и после да се срещне утре с руския външен министър, потвърди "непоколебимия ангажимент на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Той обаче не е определил публично какви са пределите на този ангажимент.

Тогава докъде могат да стигнат САЩ и техните съюзници, за да помогнат на Украйна да се защити, ако струпването на руски сили по украинската граница доведе до нахлуване?

ЗАЩО ДА НЕ СЕ ПРОТИВОДЕЙСТВА НА РУСКО НАХЛУВАНЕ?

Отиването на война срещу Русия в Украйна може да ангажира американските сили и ресурси за години напред и да причини големи човешки жертви, без сигурен резултат, в момент, когато правителството на Байдън се опитва да се съсредоточи върху Китай като главна заплаха за сигурността.

Вчера Байдън каза, че "предполага", че руският президент Владимир Путин в крайна сметка ще изпрати сили в Украйна, но че не мисли, че Путин иска пълномащабна война. Байдън не спомена нищо за възможността за разполагане на американски сухопътни войски в Украйна за спиране на евентуално нахлуване, но по-рано беше изключил този вариант.

Байдън каза, че не е сигурен как Путин ще използва силите, които е струпал до украинската граница, но САЩ и НАТО отхвърлят главното според Москва руско искане - гаранция, че западният съюз няма да се разширява още на изток. Русия анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. след свалянето от власт на благосклонен към Моска украински лидер и се намеси в Източна Украйна същата година, за да подкрепи сепаратистки бунт. Над 14 000 души са загинали при почти осемгодишните боеве там.

Залозите в Украйна са високи както във военно, така и в политическо отношение. В Конгреса се засилват критиките срещу подхода на Байдън към Путин. Сенатор Джеймс Инхоф от Оклахома, най-висшият републиканец в сенатската комисия за въоръжените сили, обвини Байдън, че се "вайка и търси помирение", но досега не е призовал за изпращане на войски за бойни действия. Конгресменът демократ Джим Хаймс от Кънектикът, член на комисията за разузнаването към Камарата на представителите, призова за спешни "непрекъснати въздушни доставки" на военно оборудване и инструктори за Украйна.

Пенсионираният генерал от американските военновъздушни сили Филип Брийдлав, служил като главнокомандващ на НАТО в Европа от 2013 до 2016 г., каза в интервю, че не очаква, нито препоръчва САЩ да пращат войски за бойни действия в Украйна. Вместо това Вашингтон и неговите съюзници би трябвало да потърсят начини да помогнат на Украйна да защитава своето въздушно пространство и териториални води, където тя значително отстъпва на Русия, каза той.

"Това са неща, които би трябвало да обмислим като съюз и като държава", каза той. "Ако г-н Путин бъде оставен да нахлуе в Украйна без никакви или почти никакви последици, ще станем свидетели на още подобни действия".

КАКВИ СА ДРУГИТЕ ВАРИАНТИ НА БАЙДЪН?

Като се има предвид, че Украйна отстъпва във военно отношение, тя не може да предотврати нахлуване на руски сили. Но с помощ от САЩ и други страни Украйна може да спре Путин да предприеме действия, ако той бъде убеден, че цената би била твърде висока.

"Ключът за осуетяване на руските амбиции е да се попречи на Москва да постигне бърза победа и да се повиши икономическата, политическата и военната цена чрез налагане на икономически санкции, осигуряване на политическа изолация от Запада и увеличаване на изгледите за продължителна бунтовническа дейност, изтощителна за руската армия", написаха на 13 януари политологът Сет Джоунс и бившият паравоенен офицер от ЦРУ Филип Василевски в анализ за Центъра за стратегически и международни изследвания.

Правителството на Байдън намеква, че обмисля подобен подход.

КАК САЩ ПОДКРЕПЯТ УКРАИНСКАТА АРМИЯ СЕГА?

Говорителят на Пентагона Джон Кърби казва, че в Украйна има около 200 военнослужещи от Националната гвардия на САЩ, които обучават и съветват местните сили, а във вторник заяви, че не се планира увеличение на техния брой. Има също така необявен брой американски войници за специални операции, които предоставят обучение в Украйна. Кърби не каза дали американските военни биха се изтеглили в случай на руско нахлуване, но заяви, че Пентагонът ще "вземе всички подходящи и уместни решения, за да гарантира безопасността на своите хора при всякакви случаи".

Американското правителство каза вчера, че ще предостави на Украйна отбранителна военна помощ за още 200 милиона долара. От 2014 г. САЩ са предоставили на Украйна отбранителна помощ за около 2,5 милиарда долара, включително противотанкови ракети и радари.

КАК САЩ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ НА УКРАЙНА СЛЕД ЕВЕНТУАЛНО НАХЛУВАНЕ?

Не е ясно. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза миналата седмица, че САЩ ще "увеличат значително" подкрепата за "териториалната цялост и суверенитета" на Украйна.

Той обаче не каза как може да стане това.

Правителството казва, че също така е готово да изпрати военни подкрепления на съюзниците от НАТО на източния фланг, които искат американски гаранции.

Джоунс и Василевски казват, че освен налагането на сурови санкции срещу Русия в случай на нахлуване, САЩ би трябвало да предоставят на Украйна безплатна широкообхватна военна помощ. Тя може да включва средства за противовъздушна отбрана, противотанкови и противокорабни системи, системи за електронна война и киберотбрана, леки стрелкови оръжия, артилерийски боеприпаси и други.

"САЩ и НАТО би трябвало да бъдат готови да предложат дългосрочна подкрепа на украинската съпротива, независимо под каква форма може да бъде тя", написаха те. Тази подкрепа може да бъде предоставена открито с помощта на американските войски, включително силите за специални операции, или да бъде ръководена от ЦРУ тайна дейност, разпоредена от президента Байдън, добавиха те.

При подобен сценарий може да има опасност американските сили да попаднат на огневата линия и САЩ да бъдат въвлечени тъкмо в битката, която са решени да избегнат.

По БТА

mediapool.bg