Кламер БГ - Новини: СЕМ може да спре излъчването на руски програми у нас

СЕМ може да спре излъчването на руски програми у нас

България

|
Вт, 01 Март 2022г. 12:31ч.
СЕМ може да спре излъчването на руски програми у нас

Бетина Жотева, Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обсъжда на извънредно заседание спиране на излъчването на руски програми у нас. Това става ясно от дневния ред, в който има само една точка. Вносител на предложението е председателят на СЕМ Бетина Жотева.

Към точката няма мотивировка, така че към момента не се знае какви са аргументите й. Ограничаването на руски програми обаче вече бе приложено от някои западни страни. В България единствената подобна мярка бе взета самостоятелно от "Булсатком". Операторът ограничи излъчването на руския държавен чуждоезичен канал RT, който по принцип работи като пропаганден рупор на Кремъл.

Преди дни Google обяви, че ще наложи ограничения на акаунтите на руски държавни медии в каналите им в YouTube. Компаният се аргументира с военната агресия в Украйна. Още от началото на руското нахлуване държавните медии се използват непрекъснато за налагане на официалната руска линия – че това не е война, а операция и че целта "денацифициране" на Украйна.

Подобни ограничения на руските медии наложи и Facebook. Руските власти пък се оплакаха от хакерски атаки срещу правителствени и сайтове на медии.

mediapool.bg