Кламер БГ - Новини: Експулсация на руския посланик в София искат КОД и Хаджигенов

Експулсация на руския посланик в София искат КОД и Хаджигенов

България

|
Вт, 01 Март 2022г. 15:19ч.
Експулсация на руския посланик в София искат КОД и Хаджигенов

Руският посланик Елеонора Митрофанова пред паметника на Съветската армия в София

Правителството незабавно да експулсира руския посланик в София Елеонора Митрофанова заради грубо незачитане на суверенитета на България, призоваха националното ръководство на Консервативно обединение на десницата (КОД) и бившият депутат от "Изправи се! Ние идваме!" Николай Хаджигенов във вторник.

Поводът е изразената позиция на посолството на Русия у нас на фейсбук страницата му по повод войната с Украйна. В него се твърди, че са станали жертва на информационната агресия от страна на Вашингтон и евроатлантическите им партньори.

Позицията е изразена по един "изключително арогантен начин", смятат от КОД. От партията на Петър Москов посочват, че България е свободна и независима държава и не може да допусне официален представител на чужда държава да демонстрира неуважение и да се подиграва публично с решенията на българската суверенна власт.

"Сега е моментът България да експулсира "другарката" Митрофанова, след като ни нарече "подлога" с пост във Фейсбук", каза Николай Хаджигенов през Нова телевизия. Той нарече руският посланик Елеонора Митрофанова "съветски".

"Тя не е съветски посланик, а руски, и не е другарка, а госпожа. Каква другарка ви е тя? Това не е поведение на политик!", възмути се социологът Андрей Райчев. В отговор Хаджигенов го попита дали се чувства като подлога.

В понеделник посолството на Русия в България публикува на страницата си във Фейсбук следното съобщение:

"Уважаеми читатели на официалната страница на Посолството на Русия в България!

Съобщаваме, че във връзка с информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги, която се води спрямо информационните ресурси на нашата страна - в България са блокирани или не се зареждат коректно редица сайтове на руски държавни институции и медии, включително и на дипломатическата ни мисия в София - Посолството създаде своя канал в Telegram (руска социална медия - бел.ред.) "

mediapool.bg