Кламер БГ - Новини: СЕМ готви семинари за медийна грамотност

СЕМ готви семинари за медийна грамотност

България

|
Четв, 15 Септ 2022г. 17:21ч.
СЕМ готви семинари за медийна грамотност

СЕМ готви семинари за медийна грамотност

Съветът за електронни медии ще организира поредица от инициативи, свързани с медийната грамотност, сред които кръгла маса и провеждане на социологическо проучване от какви източници се информира аудиторията.

Докладчикът по темата за медийната грамотност - Диляна Кирковска от СЕМ посочи, че по темата обществените медии вече имат свои инициативи.

"БНР има собствен екип за проверка на факти и твърдения, обучен от Factcheck.bg - колегите, които работят по международни стандарти", каза тя.

Членът на СЕМ Пролет Велкова предложи обмяна на опит с регулатори от други страни, които имат иновативни решения и практики.

"Кръгла маса" предлагате в доклада. Чудесно е. Не знам обаче дали само една "кръгла маса" може да свърши работа. Мисля, че можем да разгърнем повече дискусии, ако щете уъркшопи. Смятам, че има широко поле за работа там", посочи тя.

Членът на медийния регулатор Габриела Наплатанова добави, че в други европейски държави има държавно финансирани кампании за медийна грамотност, фокусирани върху работа с ученици.

"Цифровата хигиена в момента, всички тези самообучаващи неща, които се правят в училище, са оставени на добрата воля на учителите по информационни технологии", аргументира се тя.

СЕМ прие доклад за правата и задълженията на регулатора, доставчиците на медийни услуги и платформите за споделяне на видеоклипове относно медийната грамотност съгласно Закона за радиото и телевизията, предаде БНР.

mediapool.bg