Кламер БГ - Новини: Mediapool стартира проект със световно известния институт Poynter

Mediapool стартира проект със световно известния институт Poynter

България

|
Вт, 31 Окт 2023г. 13:20ч.
Mediapool стартира проект със световно известния институт Poynter

За старта на проекта в София пристигна директорът на MediaWise на Poynter Institute Алекс Махадеван.

Mediapool.bg е един от партньорите в нов проект за България на един от водещите институти в света за медийни изследвания и обучения в сферата на журналистиката Poynter Institute for Media Studies ("Пойнтър Институт за медийни изследвания"), базиран във Флорида, САЩ. Основан през 1975 г. от вестник "Тампа Бей Таймс", Poynter обучава журналисти от цял свят да следват стандартите в професията, а през 2015 г. даде началото на Международната мрежа на организациите за проверка на фактите (International Fact-checking Network).

Проектът на Poynter в България, финансиран с грант от Държавния департамент на САЩ на стойност 900 000 долара, е част от инициативата на института за дигитална медийна грамотност – MediaWise. Целта е да бъдат подкрепени усилията за медийна грамотност в България, насочени към различни групи от населението – ученици, студенти, пълнолетни граждани, както и уязвими социални групи.

"Програмата ще бъде чудесна възможност за Mediapool.bg да сподели опита на нашия екип от журналисти с обществеността, за да могат хората да получат по-добра перспектива за сложния свят на съвременните медии", заяви Стояна Георгиева, издател и главен редактор на Mediapool.bg. Другите партньори на Poynter в българския проект са Фондация "Заедно в час", Prepodavame.bg и Американският университет в България. MediaWise има проекти в Бразилия, Гватемала, Франция, Испания, Турция, а вече и в България.

Специално за старта на проекта в София пристигна директорът на MediaWise Алекс Махадевън, а в церемонията участва и помощник-държавният секретар по публична дипломация и обществени въпроси в Държавния департамент на САЩ Елизабет Алън, която е на посещение в България. Присъстваха също българският министър на културата Кръстю Кръстев, зам.-министърът на образованието Наталия Митева, както и посланикът на САЩ Кенет Мертен.

"Медийната грамотност позволява на хората да впрегнат огромните сили на интернет в своя собствена полза, да направят по-информиран избор и да си върнат властта, която е преминала в ръцете на онези, които се опитват да спечелят от разпространението на дезинформация, невярна информация и пропаганда", каза директорът на MediaWise Алекс Махадеван. "Като се научи как да разпознава манипулирано изображение или генериран от изкуствен интелект дийпфейк, да разпознава как алгоритмите картографират почти всеки аспект от нашето цифрово съществуване, всеки в България ще формира собствените си решения и съществуване, свободен от манипулации и онлайн вреди”, добави той.

Пом.-държавният секретар Елизабет Алън подчерта ангажимента на правителството на САЩ към медийната грамотност като ключов компонент за здрави демокрации, като каза, че "програми като тази правят информационното пространство по-здравословно".

Зам.-министър Наталия Митева акцентира на това, че програмата следва да бъде фокусирана върху резултатите, а не само върху дейността. За целта Poynter е наел специален одитор, който ще следи за ефективността на проектните дейности.

"За нас е чест и сме развълнувани да работим с медиите и лидерите на общността в България, за да дадем на гражданите инструментите и увереността да разделят фактите от измислицата онлайн", коментира президентът на Poynter Нийл Браун.

Държавният департамент на САЩ избра Poynter след състезателен процес, който демонстрира ангажираността и непоколебимия подход на медийния институт към редакционната независимост, неговия опит в медийната грамотност и иновациите, както и експертния опит на българските му партньори в медийната грамотност. Poynter и неговите партньори поддържат целия редакционен контрол върху програмата.

Двугодишният проект, който ще приключи през септември 2025 г., ще подпомогне обучението по медийна грамотност на младежи, възрастни, преподаватели и уязвими групи в цяла България и ще даде възможност на участниците да придобият умения за анализиране, оценка и безопасно включване в информационната екосистема. В резултат от проекта ще се създаде и център за цифрови ресурси за всички граждани, които желаят да повишат медийната си грамотност.

Възползвайки се от уроците, научени от MediaWise, Poynter проектира програмата, използвайки редица основани на доказателства методи, изучавани от академици по целия свят. Изследванията показват, че всяка от интервенциите има положително въздействие върху способността на хората да разграничават истинските заглавия от фалшивите след усвояване или усъвършенстване на умения за медийна грамотност. Проучванията са проведени в Испания, Бразилия и Съединените щати и всички оттогава са публикувани в рецензирани публикации.

mediapool.bg