Кламер БГ - Новини: Вечни кметове остават за още един мандат

Вечни кметове остават за още един мандат

България

|
Вт, 31 Окт 2023г. 14:28ч.
Вечни кметове остават за още един мандат

Кметове с много мандати печелят от първи тур изборите за пореден път. Сн. БГНЕС

Кметове с над 5 мандата ще продължат да управляват и в следващите 4 години. Част от вечните кметове, за които Mediapool писа, печелят поредните избори от раз. Повечето безапелационно. Това показва проверка на Mediapool.

Един кандидат

Очаквано с най-висок резултат поредния си мандат печели дългогодишният кмет на Сатовча Арбен Мименов. Той управлява от 1999 г. и беше единствен кандидат за поста и получава близо 90% от гласовете, подадени в общината.

В останалите бюлетини е отбелязана единствената друга опция - "не подкрепям никого". За издигнатия от ДПС Мименов са гласували около половината от жителите на общината с право на глас.

Без конкуренция

С близо 80% на първи тур е избран и новият стар кмет на Хитрино Нуридин Исмаил, който управлява от 2003 г. Промяната при него е, че този път той е кандидат на "Продължаваме промяната – Демократична България". На предходни избори Исмаил беше от ДПС, след това се сближи с ГЕРБ, а преди 4 години беше кандидат на ДОСТ и БЗНС. В неговия случай явно партийната принадлежност няма голямо значение за резултата.

Близо 75% от гласувалите в Гоце Делчев са подкрепили кмета, който управлява в последните 28 години – Владимир Москов. През всички тези години, без да изневери на БСП.

Пореден мандат печели и Златко Живков, който управлява Монтана от 1999 г. Този път той беше подкрепен и от ГЕРБ. На изборите на 29 октомври Живков е събрал близо 63% от вота в Монтана.

След 32 години начело на Попово Людмил Веселинов печели нов мандат от раз с 63% от гласовете.

Въпреки проблемите с правосъдието

Дългогодишният кмет на Несебър Николай Димитров има всички шансове да спечели още един мандат. На първи тур той събира 41.16% от гласовете и отива на балотаж срещу кандидата на "Български съюз за директна демокрация" Иван Дашев.

През 2019 г. Димитров води предизборната си кампания от ареста и спечели изборите. Той встъпи в длъжност, доведен с белезници. Какво се случи с делото срещу него, прокуратурата така и не каза.

mediapool.bg