Кламер БГ - Новини: Цената на военната техника е нараснала с 30%, а законите не допускат български фирми до поръчките

Цената на военната техника е нараснала с 30%, а законите не допускат български фирми до поръчките

България

|
Пон, 06 Ноем 2023г. 14:10ч.
Цената на военната техника е нараснала с 30%, а законите не допускат български фирми до поръчките

Хеликоптер

На фона на нетърпящата отлагане модернизация на армията, най-висшият военен началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов обяви, че нормативната база не дава възможност за привличане активно на българските фирми във военните поръчки.

Той призова, цитиран от БТА, да се преразгледа Законът за обществените поръчки в областта за отбрана и сигурност, тъй като динамиката в средата за сигурност, необходимостта от превъоръжаване, прилагането на технологии, са много големи.

Българските фирми се промъкват рядко до по-съществените поръчки на МО основно като подизпълнители. Българският бизнес от години призовава Министерството на отбраната (МО) да разчита повече на него, но това така и не се случва.

Адмирал Ефтимов коментира, че в други европейски държави има протекционизъм към техните фирми.

Българските фирми участват в поддръжката на част от старата техника и в доставките, но не могат да изпълнят големите проекти.

Адмирал Ефтимов посочи, че цената на способностите е нараснала заради пандемията и войните с близо 30-40%.

Той отбеляза, че инвестиционният план-програма трябва да е национално ориентиран и да позволява българският бизнес да се включи.

В момента на дневен ред са военни проекти за най-малко 5 млрд. лева, като сумата трябва да нарасне значително, за да може България поне да се доближи до стандартите в НАТО.

Очаква се до месеци най-накрая да бъде сключена сделката за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътни войски, която ще излезе около 2.5 млрд. лева.

МО реши да реализира проекта с междуправителствен договор със САЩ и да придобие машини "Страйкър".

България продължава все още да разчита на старите съветски системи въоръжения, но коментарите на МО рязко контрастират на ситуацията.

"Основният фокус на Министерството на отбраната (МО) остава превъоръжаването на въоръжените сили - процес, свързан с придобиването на класически оръжейни платформи. Добавени към тях, новите технологии и общодостъпни продукти с асиметричен ефект, ще играят ролята на мултипликатор", каза зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев

По думите му този подход не подлежи на съмнение поради критичното изоставане на превъоръжаването, което е недофинансирано в последните 30 години.

В понеделник се проведе кръгла маса, която разгледа т.нар. малки проекти от модернизацията на Въоръжените сили, които се смята, че имат голям асиметричен ефект.

Ключови в това отношение са дроновете.

mediapool.bg