Кламер БГ - Новини: Започва проектирането на ГКПП Струмяни-Берово

Започва проектирането на ГКПП Струмяни-Берово

България

|
Четв, 15 Септ 2022г. 18:59ч.
Започва проектирането на ГКПП Струмяни-Берово

Двамата съпредседатели на българо-македонската комисия Милен Обретенов и Якуб Реджепи подписаха протокола за старт на работата за изграждането на пункта

Започва проектирането и изграждането на новия граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП), който ще свързва България и Северна Македония между общините Струмяни и Берово и ще се ползва от автомобили до 3.5 тона. Това съобщиха от регионалното министерство след проведено в Скопие заседание на смесената експертна комисия между двете страни.

Над 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в изграждането на пункта по приоритета "По-свързан граничен район" на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България – Северна Македония 2021 - 2027 г.

Определени са основните технически параметри, местоположението и пресечната точка на границата на бъдещия пункт, който ще работи денонощно, но през нещо ще могат да минават само леки автомобили.

Проектирането и изграждането на пункта от българска страна е възложено с решение на Министерския съвет на Областна администрация Благоевград, която ще бъде и водещ партньор в стратегическия проект. Бенефициент от страна на Република Северна Македония е Агенция "Митници".

На нова работна среща, насрочена за края на октомври в София, ще бъдат представени проектните концепции за пункта от българска страна и реконструкцията на съществуващия такъв в Македония. Очаква се да стане ясен и срокът за изграждането на обекта.

mediapool.bg