Кламер БГ - Новини: САЩ предоставят близо 1 млн. долара за модернизация на "Топлофикация София"

САЩ предоставят близо 1 млн. долара за модернизация на "Топлофикация София"

България

|
Ср, 26 Май 2021г. 18:34ч.
САЩ предоставят близо 1 млн. долара за модернизация на "Топлофикация София"

САЩ предоставят близо 1 млн. долара за модернизация на

САЩ предоставят безвъзмездна помощ от близо 1 млн. долара за модернизация на "Топлофикация София". Споразумение за безвъзмездното финансиране бе подписано в сряда между кмета Йорданка Фандъкова, посланика на САЩ в България Херо Мустафа и Ино Ибонг, ръководител на Агенцията за търговия и развитие на САЩ ((USTDA). Последната институция именно осигурява финансирането.

сн. Столична община

"Приемаме с огромна благодарност тази помощ, която ще помогне за стабилизирането и модернизацията на "Топлофикация София", която обслужва почти 1 млн. столичани. Сърдечно благодаря на Н. Пр. Херо Мустафа и екипа й, които работиха активно за осигуряването на тази стратегическа помощ за София", коментира кметът Йорданка Фандъкова.

Още в края на април Столичният общински съвет даде зелена светлина за сключване на това споразумение. Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) ще финансира безвъзмездно с 921 554 долара проучване за модернизация на "Топлофикация София" и изготвяне на конкретен план с мерки. Изпълнител на задачата ще е американската компания Black&Veatch Management Consulting.

Проучването трябва да включва разработването на пътна карта за надграждане на общинското парно, конкретни препоръки относно цялостното преустройство на експлоатацията, финансовото състояние и правната и управленска структура на дружеството. Уточнява се, че безвъзмездното финансиране се предоставя за привличането на екип от висококвалифицирани американски експерти в областта на инженеринга, финансите и правото. Американската агенция ще е само финансиращ орган, но не и страна по договора.

сн. Столична община

Проучването ще стартира в близките месеци, като експертите от САЩ ще посетят съоръженията на "Топлофикация София" ЕАД. Наред с изработването на цялостен план с конкретни мерки за техническа модернизация се залага и понижаване на емисиите на азотни оксиди съгласно евродирективта 2012/27.

Очаква се да бъдат предложени и стъпки за стабилизиране на управлението и финансовите резултати и за подобрения на топлопреносната мрежа и системат за обслужване на клиенти на "Топлофикация София".

Кои са Black&Veatch?

Black&Veatch е международна компания с над 11 000 служители с над 110 офиса в целия свят, стана ясно от презентация за дейността й, предложена на общинските съветници. В 100-годишната си история компанията е работила в сферата на проектиране, управление на активи, консултантство и изграждане на иновативни проекти за устойчива инфраструктура.

Чрез многобройни екипи компанията успява да осигури най-високо качество в структурното и гражданското проектиране, машиностроене, инженерна химия, електроинженерство, ядрено и екологично инженерство, както и много други.

Black & Veatch предлага консултантски дейности при реализирането на проекти в ютилити сектора, телекомуникациите, центрове за данни и други.

Посочено бе, че компанията е носител на множество награди. В годишната класация на ENR Black & Veatch заема 11-а позиция сред Top 500 Design Firms. В отделните сектори, компанията е в челната десетка на почти всички категории. През 2018 г. реализацията на проект за международното летище в Хонконг ѝ донесе няколко награди, сред които и трето място в HSBC x HKET Innovative Business Award 2018.

mediapool.bg