Кламер БГ - Новини: Президентът отстрани шефа на ДАНС и назначи Пламен Тончев

Президентът отстрани шефа на ДАНС и назначи Пламен Тончев

България

|
Ср, 26 Май 2021г. 23:44ч.
Президентът отстрани шефа на ДАНС и назначи Пламен Тончев

Димитър Георгиев

Държавният глава Румен Радев подписа в сряда привечер указ за освобождаването на Димитър Георгиев от поста председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и назначи на негово място предложеният по-рано през деня от служебното правителство Пламен Тончев, който е ръководител на една от регионалните структури на агенцията.

"Предполагам, че предвид повишения медиен интерес към службите, не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви, но все пак нека още веднъж хората да ги чуят - с поведението си този председател създаде прецедент, с който накърни престижа на службата и създаде основания да се смята, че предприема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон", заяви след заседанието на Министерския съвет премиерът Стефан Янев, по чиято инициатива става смяната.

Димитър Георгиев излезе в неплатен отпуск от 7 май до 6 септември.

Подозренията бяха, че така той се опитва да се спаси от уволнение. Действията му бяха остро критикувани като политически мотивирани. Георгиев бе обвинен, че е лоялен не на държавата, а на ГЕРБ. По същото време в неплатен отпуск излезе и шефът на ДАР Атанас Атанасов.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че така българските служби са се самообезглавили. След критиките Димитър Георгиев и Атанас Атанасов решиха да прекратят отпуската си и да се върнат на работа.

Междувременно избухна скандалът около подслушването на опозиционни политици, за което миналата седмица потвърдиха Стефан Янев и вътрешният министър Бойко Рашков. Подслушването е осъществявано от ДАНС и Държавна агенция "Технически операции".

Премиерът Янев не отговори на въпроса дали ще бъде сменен шефът на ДАР. "Когато бъде взето решение, то ще бъде обявено", каза той. Допълни, че критерият дали ще бъдат оставени на служба хора, е почтеност и професионализъм.

По думите му смени може да има само на ръководни длъжности, но не и на редови служители в специалните служби и администрацията.

Преди дни той обяви, че въпросът за смяната на ръководителите на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" е реторичен. "Тези хора се дискредитириха пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за дълго - за периода на действие на служебния кабинет, а може би и отвъд. По този начин бих казал, че са нарушени и съответните устройствени закони, съгласно които уронване престижа на службата води до наказание", коментира тогава той и поясни: "Така че въпросът мисля, че е ясен. Ще търсим вариант за тяхното отстраняване и съответно поставяне началото на ново ръководство, така че тези служби да работят в интерес на гражданите, в интерес на държавата, а не в нечии чужди интереси. "Чужди" не значи на чужда държава, а предпологаемо на политически или други интереси".

Кюстендилският шеф на ДАНС ще оглави агенцията

Новият ръководител на ДАНС ще е Пламен Тончев, койтодълго време е оглавявал териториалната дирекция във Враца, а миналата година е бил преместен на същата ръководна позиция в Кюстендил. Преди да работи в ДАНС е бил във врачанската структура на ГДБОП.

Татяна Дончева:"Селският началник" няма да се оправи

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева подкрепи освобождаването на Георгиев, но не и смяната му с Тончев. "Не може да закарате някой дансаджия от Кюстендил, за да го направите шеф на националната сигурност, защото няма как да се прескачат стъпала, особено в тази дейност", коментира тя пред бТВ.

По думите ѝ "селският началник" при това положение се оказва в среда, "в която не може да се оправи".

Битката с ГЕРБ и техните остатъци ще продължи много дълго, до изборната кампания и след това, това е "ъндърграунд", вкопан в службите за сигурност и финансовите институции, заяви тя.

"Само обстоятелството, че шеф на ДАНС може да му дойде на ум пет месеца да си вземе неплатен отпуск, е достатъчно да бъде незабавно освободен. Това означава, че там се е намирал човек, който няма идея за национална сигурност и че служи на държавата 24 часа в денонощието. Ако той е направил това, защото някой му е заповядал, още по-зле, значи това е някакъв "льольо", който се намира на подобна позиция по неведоми пътища и е изложил на риск всички нас през годините, в които е оглавявал службата", допълни Татяна Дончева.

Според нея Димитър Георгиев никога не е бил глава на ДАНС, по-скоро службата се е ръководела представителите на кръга "Монтерей", които са му били заместници и някои други лица извън ДАНС.

Борисов: Това е реваншизъм

По-рано в сряда бившият премиер Бойко Борисов повтори опорната точка на ГЕРБ, че "единствената причина за смяната на шефовете на службите за сигурност е разкриването на шпионските мрежи на Русия".

"От тук нататък никой никога в България няма повече да разкрие руски шпиони", прогнозира той и обвини служебното правителство в реваншизъм.

Според него целта е служебното правителство да свърши "мръсната работа на кандидат-президента Радев". По думите му ГЕРБ е обвинявана в злоупотреба със СРС, но "тези,които записваха (политици), сега са във вътрешното министерство".

"Някой ако е работил или говорил с криминалния контингент и е попаднал на мероприятие – това е друга работа", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Не става дума за чистка или други такива модерни думи", коментира Стефан Янев.

"Повтаря се рефренът, че служебното правителство има амбиция да овладява държавата. Не е това. Ние се опитваме да освободим държавата", каза Стефан Янев отговор на твърденията на Борисов.

Шефът на ДАНС повтори тезите на Борисов

"Аз съм работил с пет правителства. Откъде накъде ще се говори, че съм политически обвързан", каза пред журналисти в сряда освободеният впоследствие от поста Димитър Георгиев. В обясненията си около решението за неговата смяна обаче, той повтори основната теза на Бойко Борисов.

Една от причините за освобождаване му, например, по думите му са разкритите шпионски мрежи на чужди служби у нас.

"За мен обяснението, което аз си давам, за това, че се стигна до тук е, че в работата си сме допуснали някакви грешки, като една от тях е операциите по разкриване на шпионски мрежи, особено последните, свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия. Защото работейки по този начин, ние защитаваме националната сигурност", заяви Георгиев.

Допълни, че определя тези действия като "грешка", защото когато е бил председател на ДАНС при служебен кабинет е работил с настоящия премиер Стефан Янев и "такава тема не сме имали".

Георгиев заяви още пред медиите, че първата информация поискана от служебния премиер Стефан Янев, е била за "шпионския скандал".

Всички колеги, които работят в ДАНС, са достойни за уважение професионалисти, каза още той и добави, че ДАНС е извършвала само своите законови правомощия, като е била свършена много работа срещу олигарси и шпиони. "Изобщо, шпионският скандал и олигарсите, това е нещото, което не беше пипано от години", каза Георгиев.

По повод обвиненията, че в ДАНС незаконно са подслушвали политици, Георгиев коментира, че вчера е изпратил доклад на премиера, в който се посочва, че тази информация не се потвърждава. И добави, че Бюрото за контрол на СРС-та вече проверява ДАНС дали са подслушвали незаконно политически фигури.

mediapool.bg