Кламер БГ - Новини: Държавата с план да купи 1.6 млрд. лв. газов дълг на "Топлофикация София"

Държавата с план да купи 1.6 млрд. лв. газов дълг на "Топлофикация София"

България

|
Пон, 27 Ноем 2023г. 20:22ч.
Държавата с план да купи 1.6 млрд. лв. газов дълг на "Топлофикация София"

Държавата с план да купи 1.6 млрд. лв. газов дълг на

Държавата обмисля да купи дълг за 1.6 млрд. лв. на общинската "Топлофикация София" към "Българския енергине холдинг" и "Булгаргаз", става ясно от внесения в парламента проект на бюджет за 2024 г.

Според записания текст "въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД от "Топлофикация София“ ЕАД с номинален размер до 1.6 млрд. лв.". Цената на самия дълг ще бъде определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. Ако се вземе такова решение, ще се извършат промени по бюджета на Министерството на енергетиката. Откъде ще се осигурят средствата не е ясно.

Още през май 2023 г. стана ясно, че дълговете на столичното парно към "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и дъщерното му "Булгаргаз" са достигнали 1.6 млрд. лв.

Изкупуването на цесията на топлофикацията към БЕХ с пари от държавния бюджет ще осигури ударен свеж финансов ресурс към "Българския енергиен холдинг", който ще е основен инвеститор в новата ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" и при старт на проекта идната пролет ще трябва да прави още капиталови вноски в проектната компания за VІІ блок.

От 2009 г. се точи сагата с продължаващите да се трупат борчове на "Топлофикация София" за доставен от "Булгаргаз" природен газ, които БЕХ покрива към дъщерното си дружество, а парното започва да дължи на него.

Последно общинското дружество през лятото на 2022 г. предоговори част от цесиите си. Подписани бяха няколко тристранни споразумения между него, БЕХ и Фонда за сигурност на електроенергийната система, с които 20% от постъпленията в парното от фонда по ежемесечните премии за производството на ток да бъдат превеждани директно на БЕХ. Скъсен бе и срокът за връщането на една от цесиите, за да се спести плащане на лихви,

Въпреки това дружеството не успява да плаща вноските по задълженията си по цесиите към БЕХ, на забавя и текущите плащания към "Булгаргаз", като те вероятно ще се увеличават със старта на отоплителния сезон, когато сметките за газ на "Топлофикация София" нарастват значително.

Какво би станало след като държавата директно изкупи газовите дългове на общинското дружество към БЕХ и "Булгаргаз", от проекта на бюджета не става ясно.

Неведнъж през годините е бил обсъждан вариантът БЕХ за сметка на своите вземания от топлофикацията да придобие дял в нея.

Последно през лятото на 2022 г. отново се повдигна този въпрос, но в крайна сметка положението остана същото.

Всъщност, държавата в лицето на бившото Министерство на икономиката и енергетиката вече е притежавала дял в "Топлофикация София" и то мажоритарен. През 2009 г., докато кмет на София беше Бойко Борисов, общината прехвърли на ведомството 58 на сто от акциите на дружеството за погасяване на тогавашните му дългове към "Булгаргаз". За целта дори тогавашният кабинет на Сергей Станишев отпусна от държавния бюджет 250 млн. лв. на "Българския енергиен холдинг", който да уреди газовия дълг на топлофикацията.

Година по-късно обаче Министерският съвет под ръководството на Борисов, който вече бе премиер, реши, че Министерството на икономиката и енергетиката безвъзмездно ще прехвърли на Столичната община държавния дял, но кметството ще поеме и дълговете на топлофикацията от половин милиард лева.

Дружеството обаче така и не успя да започне да връща в по-сериозен размер борчовете си и последно се обсъждаше да се търси частен инвеститор за модернизацията на столичното парно под формата на концесионер или публично-частно партньорство.

През лятото на 2022 г. "индикативни сигнали" за интерес към софийската топлофикация имаше от френската "Веолия", която е концесионер и на "Софийска вода", както и от американската "Контур Глобал". Като потенциален инвеститор бе обявен и операторът на берлинската топлофикация.

Преди дни от "Веолия" потвърдиха интереса си да поемат управлението на "Топлофикация София" и да участват в бъдеща процедура за избор на концесионер, частен оператор или съакционер, според решението на Столичния общински съвет.

mediapool.bg