Кламер БГ - Новини: Кметът на Банкя заплашен от глоба, ако не почисти и спре незаконните сметища

Кметът на Банкя заплашен от глоба, ако не почисти и спре незаконните сметища

България

|
Ср, 26 Май 2021г. 18:42ч.
Кметът на Банкя заплашен от глоба, ако не почисти и спре незаконните сметища

Камари с боклуци край два полски пътя в местността Вердикал край Банкя е открила столичната регионална екоинспекция, която още миналия петък бе сезирана от служебния екоминистър Асен Личев, който видял замърсяването по време на разходка.

При извършената проверка е установена, че в имоти край двата пътя има множество локални замърсявания с отпадъци от бита, опаковки, строителни, биоразградими и части от излезли от употреба моторни превозни средства. Терените са със свободен достъп, съобщиха от екоминистерството в четвъртък.

На кмета на Банкя Рантел Марков са дадени предписания да предприеме мерки за изчистване на отпадъците до 31 май 20221 г. и да не допуска създаването на нови незаконни сметища и изхвърлянето на боклуци на неразрешени места.

Ако Марков не изпълни тези предписания го заплашват административно-наказателни мерки, допълниха от ековедомството.

Министърът на околната среда и водите има право да глобява кметове за неизпълнение на техни задължения по екозаконодателството, като санкцията е лична.

Миналата седмица Личев се възмути от това, че община Банка е допуснала да има такива замърсявания в района, който иначе се слави с чистия си въздух и там има редица санаториуми, включително възстановителен център за сърдечно болни.

mediapool.bg