Кламер БГ - Новини: Над 30 стари сметища са рекултивирани

Над 30 стари сметища са рекултивирани

България

|
Пон, 11 Дек 2023г. 19:40ч.
Над 30 стари сметища са рекултивирани

Забавената рекултивация на старите сметища бе голям проблем

Над 30 стари депа за отпадъци в страната са рекултивирани с 43.7 млн. лв. по старата оперативна програма "Околна среда" и очакванията са следващата година Европейската комисия да прекрати започнатата наказателна процедура срещу България, заради сметищата. Това обявиха пред журналисти в понеделник Климент Радулов, главен експерт в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което изпълнява дейностите, и ръководителят на европейския проект Светла Кирчева.

В резултат на рекултивацията до минимум е ограничено замърсяването на околната среда чрез прах и течове към водоизточници. Сметищният газ се уловя и извежда контролирано от депото, обясни Радулов. Закритите депа са изолирани и са им направени канавки, за да отвеждат водите при валежи и да се не получава замърсяване.

Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите, обяви, че вече всички стари депа за боклук са рекултивирани. Ако не бяхме спазили сроковете, срещу България щеше да бъде наложена много сериозна санкция, каза тя.

mediapool.bg