Кламер БГ - Новини: САЩ благодариха на България, че е "надежден съюзник" в НАТО

САЩ благодариха на България, че е "надежден съюзник" в НАТО

България

|
Вт, 01 Фев 2022г. 12:37ч.
САЩ благодариха на България, че е "надежден съюзник" в НАТО

снимка БГНЕС

В телефонен разговор зам.-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман е благодарила на българския премиер Кирил Петков, че страната се държи като надежден съюзник в НАТО на фона на кризата в Украйна.

"Заместник-държавния секретар Шърман е благодарила на българския премиер за ролята на България като надежден съюзник в НАТО с оглед на ескалиращите действия на Русия спрямо Украйна и обсъди нашия споделен ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се казва в съобщението на Държавния департамент.

Преди седмица българското правителство обяви, че страната ни би приела съюзнически военни сили на своя територия, но само в рамките на батальонна бойна група на НАТО под българско командване.

Преди два дни военният министър Стефан Янев обясни, че българският суверенитет може да се отстоява с българска войска.

Петков и Шърман са обсъдили още целите на българското правителство в справянето с ковид пандемията. Не е била пропусната темата за диверсификацията на българската енергетика с използване на чисти енергийни източници

САЩ са поставили въпроса и за прилагането на антикорупционни реформи като основен приоритет, който ще е от полза за българския народ.

Двамата са потвърдили стратегическото партньорство между САЩ и България.

Шърман е поздравила Петков за неотдавнашното решение на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да започне разговори с България за нейното присъединяване и потвърдила ангажимента на САЩ да работят с колегите си членки на ОИСР в подкрепа на този процес.

mediapool.bg