Кламер БГ - Новини: Руската посланичка: България не е мишена за Русия, aко няма бази и стратегически оръжия

Руската посланичка: България не е мишена за Русия, aко няма бази и стратегически оръжия

България

|
Вт, 01 Фев 2022г. 13:18ч.
Руската посланичка: България не е мишена за Русия, aко няма бази и стратегически оръжия

Елеонора Митрофанова, сн. БГНЕС

България не е мишена за Русия, защото на нейна територия не са разположени бази и стратегически оръжия, каза посланичката на Русия Елеонора Митрофанова пред Нова телевизия.

"Ако в България бъдат разположени военни бази и стратегически оръжия, тогава вие бихте се превърнали в мишена. Такива няма. Вие не сте мишена и правилно правителството ви не се изказва рязко", посочи Митрофанова.

Тя обясни и какво точно означава искането на Москва НАТО да се върне към границите си от 1997 г. Според нея това не засяга България, тъй като няма бази или стратегически настъпателни оръжия у нас.

"Не става въпрос страните, които са влезли в НАТО след 1997 г., да излязат от НАТО. Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територията, ограничена от 1997 година. Не става въпрос за България изобщо, защото сега няма нито бази, нито стратегически настъпателни оръжия", посочи руският посланик у нас.

Митрофанова допълни, че Румъния донякъде е засегната от това искане.

"Става въпрос единствено за това, а не България да напусне НАТО или Румъния да напусне НАТО. Разбира се, това е ваше суверенно право и това право между другото е записано в Хартата - всяка страна има правото да избира Алианса за гарантиране на безопасността ѝ", посочи тя.

По отношение на газовите доставки тя коментира, че Русия винаги е била един сигурен външнотърговски доставчик.

Посланичката коментира, че нито един човек в Русия не би казал, че България е враг. Според нея трябва да се придържаме към тази положителна гледна точка.

Червените линии

Русия отдавна е заявила, че за нея границите за разширяване на НАТО са Украйна и Грузия, каза посланичката.

Затова тя не е против членството на Украйна в ЕС, но се противопоставя на присъединяване към военния съюз.

Митрофанова обясни, че Русия се притеснява от провокации от страна на Украйна срещу Донецката и Луганската републики и затова те се въоръжават в момента.

"На тях им трябва това оръжие, за да защитят народа си. Аз досега не мога да разбера как Украйна може да воюва с най-промишлено развития район в Украйна. Въпреки че имаше споразумение за прекратяване на огъня и след скорошната среща в Нормандския формат ставаше въпрос за спиране на огъня. Къде е това спиране на огъня? Просто медиите не показват онова, което става там", каза Митрофанова.

"Не искаме война"

Русия не иска да воюва с Украйна, но вярва, че САЩ подстрекават НАТО към действия в двете сепаратистки републики, обясни Митрофанова.

Въоръжаването в Донецк и Луганск е демонстрация на сила, за да се успокоят "онези, които биха искали да провокират нещо в Украйна".

"Важно е да се постави основният въпрос – за какво ни е на нас Украйна? За какво ни трябва да започнем война срещу Украйна? Какъв е смисълът? Какви задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме. Украйна е наш съсед. Ние трябва да живеем мирно с тях. Какво може да стане според мен днес? Може да стане някаква провокация. Провокация по отношение на Донецка и Луганска република", заяви посланикът.

Само с дипломация

Според Митрофанова единственият път за решаването на проблемите в Украйна е дипломацията.

Тя посочи, че е задължително спазването на споразуменията от Минск, които бяха подписани през 2015 г. и сложиха край на тогавашния конфликт в Донбас.

mediapool.bg