Кламер БГ - Новини: Човекът на Патриотите остана в КЕВР

Човекът на Патриотите остана в КЕВР

България

|
Вт, 01 Фев 2022г. 13:38ч.
Човекът на Патриотите остана в КЕВР

Човекът на Патриотите остана в КЕВР

Представителят на несъществуващата вече коалиция "Обединените патриоти" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Александър Йорданов запази поста на енергиен комисар. Това реши жребият, проведен в парламентарната комисия по енергетика на извънредно заседание във вторник сутринта. Прекратени бяха мандатите на Владко Владимиров, който бе лична номинация на доскорошния председател на НФСБ Валери Симеонов, както и на Георги Златев, който беше човекът на Христо Ковачки в комисията, но бе припознат за следващ мандат от "Воля".

Имената на тримата бяха поставени в урна, а в друга имаше листчета с надписи "мандатът се прекратява" и "мандатът не се прекратява", които бяха теглени последователно от двете кутии от двама журналисти и митрополит Антоний, присъстващи на откритото заседание.

Александър Йорданов изтегли дългата клечка още в първия тур на теглене на листчетата.

Преди тегленето на жребия депутатът от ГЕРБ и заместник-министър на енергетиката в предишното управление Жечо Станков се извини на тези, които ще бъдат махнати. Той обаче ги успокои, че има информация, че неправителствени организации вече са внесли в Европейската комисия жалби срещу законовите поправки, които правят възможно махането на двама от енергийните комисари със сега проведения жребий, както и прекратяването на мандатите на икономическия комисар Георги Добрев, който бе номиниран от ГЕРБ за поста, и юридическия Ремзи Осман, който бе предложение на ДПС.

Според Жечо Станков Брюксел ще се намеси и двата неизтекли мандата ще бъде продължени, а законовите поправки ще влязат в сила след изтичането на мандата. Той благодари на комисарите, които ще си тръгнат от КЕВР, "за решенията и съвместната работа през годините, за участието им в реформите в енергетиката от 2014 г. и за това, че са намирали решения за преодоляване на дефицитите в енергетиката".

С това съставът на енергийния и воден регулатор бе съкратен от девет на петима членове, след като по-рано през деня влязоха законовите поправки за това намаление, както и за разширяване на критериите за избор на нови комисари.

Водните комисари – представителят на БСП Димитър Кочков и издигнатата от "Воля" Пенка Трендафилова, ще запазят позициите си.

Председателят на комисията Иван Иванов и енергийният комисар Евгения Харитонова са с изтекъл мандат още през 2020 г. и предстои избор на нови хора на тяхното място.

Махането на четиримата комисари от регулатора стана в деня, в който енергийният регулатор трябва да се произнесе за цената на природния газ през февруари. За нея "Булгаргаз" внесе в началото на януари заявление за понижение с 14 на сто до 114.31 лв./МВтч. Преди дни пък стана ясно, че намалението може да стигне и до 18 процента като се вземат предвид пълните месечни данни за януари, които се внасят на първо число сутринта в КЕВР.

Отстраняването на ръководството на "Булгаргаз" и назначаването на нов борд, който обаче още не е вписан в Търговския регистър, няма да попречи на внасянето на новата цена, обясниха от газовия доставчик.

За сряда пък парламентарната енергийна комисия е насрочила изслушването на номинираните за председател на КЕВР и за член на мястото на Иван Иванов и Евгения Харитонова.

За техните места бяха издигнати само по един кандидат. "Продължаваме промяната" предложи за шеф зам.-министъра на енергетиката Станислав Тодоров, който е бивш мениджър в "Ей И Ес Марица Изток 1" – дружеството оператор на най-новата и модерна въглищна централа в България, а през последните години е ръководил отдели за търговски договори, доставки и логистика в частния сектор. От "Има такъв народ" номинираха за енергиен комисар Благой Голубарев, който е бил зам.-шеф на столичното електроразпределително дружество преди приватизацията му от ЧЕЗ през 2005 г. Участвал е в търговец на ток, с какъвто опит бяха разширени критериите за опит на кандидатите да влязат в КЕВР. Тези критерии също влизат в сила във вторник.

Очакванията са двамата единствени претенденти за двата поста да бъдат подкрепени от управляващото мнозинство в комисията, след което скоростно да бъдат предложени за одобрение и в парламента, където трябва да получат подкрепата на повече от половината присъстващи на гласуването депутати.

mediapool.bg