Кламер БГ - Новини: ГДБОП иска сваляне на имунитета на Пеевски

ГДБОП иска сваляне на имунитета на Пеевски

България

|
Вт, 01 Фев 2022г. 13:13ч.
ГДБОП иска сваляне на имунитета на Пеевски

ГДБОП иска сваляне на имунитета на Пеевски

Проверка на ГДБОП срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да има пълноценно разследване, съобщи "Сега". ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура. Полицията бе сезирана срещу Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари.

Процедурата за сваляне на депутатски имунитет започва с предложение на наблюдаващия прокурор до главния прокурор Иван Гешев, който трябва да изпрати мотивирано предложение до Народното събрание. Имунитетът се сваля с гласуване и постигане на обикновено мнозинство. Депутатът може да декларира, че се отказва от имунитета си за този конкретен случай.

"Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар "Опел" за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му", се казваше в коментара на БОЕЦ преди внасянето на сигнала срещу Пеевски.

Организацията обяснява, че веднъж вече са сезирали прокуратурата по темата, но държавното обвинение е отказало да бъде образувано разследване. През миналата година стана ясно, че Пеевски е един от най-проверяваните политици и бизнесмени в страна, но над 10 прокурорски проверки са достигнали до извода, че той не е вършил нищо нередно.

БОЕЦ настоява да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 г. и началото на 2022 г.

През миналия юни САЩ наложиха санкции за корупция на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по силата на глобалния закон "Магнитски". Прокуратурата започна проверка и по този повод.

mediapool.bg