Кламер БГ - Новини: Навални беше осъден на още 9 години затвор

Навални беше осъден на още 9 години затвор

Свят

|
Вт, 22 Март 2022г. 16:14ч.
Навални беше осъден на още 9 години затвор

Навални беше осъден на още 9 години затвор

Руският опозиционер Алексей Навални бе осъден днес на 9 години затвор по обвинение в измама, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това съдебно решение ще държи далеч от политиката през следващите години най-известния критик на президента Владимир Путин.

Навални, който беше признат за виновен и по обвинение в неуважение към съда, вече изтърпява присъда от две години и половина затвор по друго дело, което според него е изфабрикувано, за да бъде възпрепятствана политическата му дейност.

Лефортовският районен съд в Москва наложи на опозиционера и глоба от 1,2 милиона рубли (малко повече от 10 хиляди евро).

Навални определи поредния процес срещу него като политически мотивиран и пледира невинен.

"Навални прояви неуважение към съда, обиди съдия", каза съдия Маргарита Котова на изнесено заседание на Лефортовския районен съд в Москва в наказателната колония, където опозиционерът изтърпява според него политически мотивирано наказание вече около една година.

"Навални е извършил измама, кражба на чуждо имущество от организирана група", посочи Котова, цитирана от журналист на АФП, присъствал на заседанието.

Най-известният опозиционер в Русия, 45-годишният Навални е съден от средата на февруари в самата наказателна колония в Покров, на 100 километра източно от столицата Москва, където излежава присъда.

Опозиционерът вече излежава от малко повече от една година присъда от две години и половина затвор за измама по дело, което според него също е изфабрикувано.

Активистът, известен с разследванията си на корупцията и начина на живот на руския елит, преживя сериозно отравяне през 2020 г., за което обвинява президента Владимир Путин. Той беше арестуван в началото на 2021 г. веднага след като се върна в Москва след продължително възстановяване в Германия.

Следователите обвиняват Навални в присвояване на милиони рубли от дарения за антикорупционните му организации и в "неуважение към съда" по време на едно от предишните дела срещу него.

Руските власти започнаха да преследват всички гласове, критикуващи Кремъл - от неправителствени организации през медии до политически опозиционери, отбелязва АФП.

Тази кампания се засили още повече след руската военна инвазия в Украйна, която през последните седмици доведе до блокирането в Русия на големите социални мрежи Фейсбук, Туитър и Инстаграм, както и на много руски и чуждестранни медии.

Руският президент Владимир Путин "се страхува от истината", написа в няколко поста в Туитър Навални след обявяването на днешната присъда и обеща да продължи борбата си срещу Кремъл. "Путин се страхува от истината, винаги съм го казвал. Борбата срещу цензурата и довеждането на истината до жителите на Русия остават наш приоритет", каза той.

mediapool.bg