Кламер БГ - Новини: Върховният съд на Русия потвърди разпускането на "Мемориал"

Върховният съд на Русия потвърди разпускането на "Мемориал"

Свят

|
Вт, 22 Март 2022г. 19:13ч.
Върховният съд на Русия потвърди разпускането на "Мемориал"

Върховният съд на Русия потвърди разпускането на

Върховният съд на Русия отхвърли днес искането за спиране на процеса по разпускането на неправителствената организация "Мемориал", като по този начин потвърди съдебното решение за нейното ликвидиране, предаде Франс прес.

"Върховният съд не прие искането за отлагане на разпускането на "Мемориал интернешънъл". Съдът счита, че причините за спирането на изпълнението на решението трябва да бъдат наистина изключителни и съразмерни", се казва в изявление на неправителствената организация.

Руското правосъдие обяви през декември разпускането на неправителствената организация "Мемориал", смятана за стълб в защитата на правата на човека и пазител на паметта на милионите жертви на престъпленията в СССР. Решението бе потвърдено на 28 февруари.

В края на декември Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), сезиран спешно от "Мемориал", поиска от Москва да спре разпускането на неправителствената организация, за да му позволи да разгледа случая. Въз основа на това искане на ЕСПЧ "Мемориал" сезира Върховния съд на Русия.

Разпускането на най-уважаваната руска неправителствена организация подчертава мащаба на репресиите в Русия от 2020 г. насам.

Тази кампания беше засилена от началото на руската военна инвазия в Украйна, на 24 февруари, с блокирането на много независими медии и ареста на хиляди демонстранти, които се противопоставиха на войната.

Малко преди жалбата на "Мемориал" да бъде отхвърлена днес, друг руски съд осъди главния критик на Кремъл Алексей Навални на девет години затвор.

mediapool.bg