Кламер БГ - Новини: Протестиращи блокираха акостирането на яхта на Абрамович в Бодрум

Протестиращи блокираха акостирането на яхта на Абрамович в Бодрум

Свят

|
Вт, 22 Март 2022г. 19:48ч.
Протестиращи блокираха акостирането на яхта на Абрамович в Бодрум

Акостиралата в Бодрум яхта

Две яхти, принадлежащи на руския милиардер Роман Абрамович, който е под санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, вече се намират на турски пристанища, но луксозният плавателен съд, пристигащ в Бодрум бе блокиран за кратко от лодка на протестиращи млади украинци.

Луксозната 164-метрова яхта "Еклипс", плаваща под флага на Бермудските острови, хвърли котва във вторник сутринта в пристанището на Мармарис, според турски вестници, които цитират сайтове за проследяване на морския трафик.

Това е втората най-дълга в света в света яхта и вторият плавателен съд на собственика на английския футболен клуб Челси Абрамович, която акостира в Турция, отбелязва АФП.

Преди нея – в понеделник, в пристанището на турския курорт Бодрум бе снимана другата яхта на руския милиардер и считан за приближен на руския президент Владимир Путин - "Соларис", след като преди около седмица тя бе забелязана в пристанище в Черна гора.

Акостирането на "Соларис" обаче срещна препятствие – надуваема лодка с млади украинци, които преди руската инвазия в Украйна са били на годишно състезание по плаване, препречи пътя на яхтата.

"Не си добре дошъл тук. "Не" на войната в Украйна. Махай се, руски кораб, махай се!", скандираха младежите, развяващи украински знамена. Те са били арустевани от турсик патрулни катери и малко сред това са освободени.

Турция, която е член на НАТО, поддържа близки отношения и с Русия, и с Украйна, припомня АФП.

Анкара не се присъедини към санкциите на Запада срещу Москва. Турция определи руската инвазия в Украйна като "недопустима" и влезе в ролята на посредник за постигане на прекратяване на войната.

mediapool.bg