Кламер БГ - Новини: Навални е преместен от сегашния си затвор на неизвестно място

Навални е преместен от сегашния си затвор на неизвестно място

Свят

|
Пон, 11 Дек 2023г. 17:36ч.
Навални е преместен от сегашния си затвор на неизвестно място

Алексей Навални

Руският опозиционен политик Алексей Навални е бил преместен от наказателна колония ИК-6 във Владимировска област и не е ясно къде се намира в момента, съобщиха днес негови сътрудници в социалната медийна платформа „Екс“, предаде Ройтерс.

Сътрудниците на Навални очакваха вероятното му прехвърляне в затвор с по-строг режим, след като през август той бе осъден на още 19 години затвор, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш каза, че затворническата администрация в ИК-6 в градчето Мелехово е уведомила адвоката му, който е отишъл на място и е чакал пред затвора, че опозиционният лидер вече не е там.

Отказват да кажат къде са го отвели, написа Ярмиш в „Екс“.

Процесът по прехвърлянето на затворници с влак на обширната територия на Русия може да отнеме седмици, а роднините и семейството не са в състояние да получат информация за местонахождението на лишените от свобода и за здравословното им състояние преди да пристигнат в новия си затвор.

Адвокатите на Навални не са се свързвали с него от вторник насам.

Миналата седмица сътрудничката на Навални Любов Собол каза за Ройтерс, че неговите привърженици се опасяват, че той е в процес на прехвърляне в нова наказателна колония и това съвпада с началото на кампанията за президентските избори, а Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат.

„Толкова много ги е страх от Навални, който е в затвора, който има ограничени права за кореспонденция, не може да вижда семейството си и т.н., че… решиха (в този период) да го изолират колкото е възможно от външния свят“, каза Собол.

Страховете за здравословното състояние на Навални днес се засилиха, след като той за пореден път не се включи чрез видеоконферентна връзка в съдебно заседание, предаде ДПА.

"Вече шести ден не знаем къде е Алексей и какво става с него", заяви говорителката му Кира Ярмиш в публикация в социалната мрежа "Екс".

Съдът в град Ковров, на около 260 километра североизточно от Москва, трябваше да разгледа жалба, внесена от Навални срещу ръководството на затвора, в който опозиционерът излежава 19-годишна присъда. От четвъртък насам той не успява да участва в съдебните заседания чрез видео връзка, каквато е обичайната практика.

Затворническата управа твърдеше, че това се дължи на проблеми с електроснабдяването. Миналата седмица говорител на центъра за лишаване от свобода заяви пред журналисти, че проблемите ще бъдат отстранени възможно най-скоро.

Навални получи три присъди лишаване от свобода и заради предполагаеми дребни нарушения прекара няколко месеца в изолация в наказателна колония във Владимирска област, източно от Москва, припомня Асошиейтед прес. Руският опозиционер отхвърли всички обвинения и заяви, че мотивите зад тях са политически.

Миналата седмица Ярмиш каза, че три дни подред адвокатите на Навални е трябвало да чакат с часове, за да получат разрешение да се видят с него, но в последния момент са били отпращани. Освен това на Навални не са били предавани адресираните до него писма.

В петък говорителката на опозиционния лидер заяви, че в последно време той се е чувствал зле. "Той усещаше замаяност и лежеше на пода", посочи Ярмиш. Тя разказа, че служители на затвора са влезли в килията му, положили са Навални на легло и са му поставили венозна клапа. "Не знаем на какво се дължеше това, но изглежда е загубил съзнание от глад, като се има предвид, че го лишават от храна, държат го в килия без вентилация и му дават възможност да излиза на открито изключително малко време", допълни Ярмиш.

След въпросния инцидент негови адвокати са успели да го посетят и той е изглеждал "сравнително добре", каза още Ярмиш.

mediapool.bg