Кламер БГ - Новини: Ракета на хусите порази норвежки танкер

Ракета на хусите порази норвежки танкер

Свят

|
Вт, 12 Дек 2023г. 08:24ч.
Ракета на хусите порази норвежки танкер

Снимката е илюстративна

Ракета, изстреляна от бунтовниците хуси, порази норвежки танкер край бреговете на Йемен и предизвика пожар на борда, съобщиха световните информационни агенции. Няма данни за пострадали хора от екипажа на танкера.

Корабът Стринда е сигнали за пожар на борда и е поискал помощ. Американски военен кораб първи е чул повикването на кораба и се е притекъл на помощ.

Стринда е 144-метров танкер, който е построен през 2006 година. По време на нападението е плавал към Суецкия канал. Корабът е собственост на Mowinckel Chemical Tankers AS, компания със седалище в Берген, Норвегия.

Нападението е извършено през нощта, когато танкерът е преминавал през Баб-ел-Мандеб - пролива между Йемен и Североизточна Африка. Протокът води до Червено море и е ключов маршрут към Суецкия канал.

Нападението срещу цивилния кораб е най-поредната ескалация на напрежението в региона от страна на хусите, които все по-често атакуват кораби с ракети и дронове.

Американските военни кораби, които патрулират в Червено море, няколко пъти сваляха ракети и дронове на хусите през последните седмици.

На 19 ноември хусите превзеха търговския кораб Galaxy Leader, в чийто екипаж има българи, и го принудиха да се отправи към пристанището Ходейда в Йемен

mediapool.bg