Кламер БГ - Новини: Руската църква отвори врати. Пеевски вдигна мерника на Митрофанова

Руската църква отвори врати. Пеевски вдигна мерника на Митрофанова

България

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 16:16ч.
Руската църква отвори врати. Пеевски вдигна мерника на Митрофанова

Руската църква в София отново отвори врати в петък, след като бе затворена в края на септември след шпионската афера. Илюстрация: Mediapool

Руската църква в София отново отвори врати в петък, след като бе затворена в края на септември след шпионската афера и изгонването на трима свещеници заради опасност за националната ни сигурност.

"Църквата "Свети Николай Мирликийски" в София е на Русия", каза при пристигането си в храма руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Тя бе главно действащо лице на събитието в петък, а няколко часа по-късно председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски осъди "имперския стил на действие" и каза, че "няма да позволим про-Путин агенти да заключват български православни храмове".

Митрофанова: Имаме всики документи

"Имаме всички документи за тази църква от самото ѝ начало. Не знам какво е събирала прокуратурата в четири тома. Всички материали се събират в една папка“, каза Митрофанова.

Реакцията на руската посланичка дойде, след като прокуратурата провери казуса и обяви, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

На въпрос ще има ли още проблеми с Руската църква, Митрофанова посочи:

"Проблеми има всеки ден, едни или други, образуват се различни препятствия, но се надявам да няма. Църквата така или иначе е отделна от държавата и трябва да работи нормално. Тази църква е популярна сред софиянци и се надяваме всичко да бъде наред."

Столичният храм "Св. Николай Мирликийски" беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му - архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж.

Пеевски: България не може да се допусне вмешателства

Малко по-късно в петък председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски коментира, че Митрофанова е демонстрирала "арогантно и нагло поведение".

"Представител на чужда държава, който си позволява да заключва и отключва християнски православен храм, да дава оценки на правовата държава и нейните държавни органи и да поставя под въпрос способността на институциите да защитят интересите на българските граждани, да назидава и разпорежда", посочи Пеевски, цитиран от пресслужбата на партията.

"Като политици не можем да останем безучастни към опитите България да бъде отклонена от посоката, която пое преди 34 години".

"Този имперски стил на действие е неприемлив и призоваваме настоятелно министъра на регионалното развитие и благоустройството незабавно да заведе дело за собствеността на храма, тъй като има събрани безспорни доказателства за това, че църквата "Св. Николай Мирликийски – Чудотворец“ е българска. Единствено като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес", каза Пеевски.

"Отново напомняме, че няма да допуснем про-Путин агенти да заключват български православни храмове. Църквата е на миряните, на българските християни. В евроатлантическа България не може да се допусне вмешателства, които ощетяват хората и застрашават демокрацията", посочи санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат, който от тази седмица е едноличен лидер на парламентарната група на ДПС.

Митрофанова системно се държи арогантно, като от месеци има призиви тя да бъде изгонена от страната.

Апогеят на провокативните ѝ прояви бе на 3 март м.г., когато тя сравни Освобождението на България с нахлуването на Русия в Украйна.

mediapool.bg