Кламер БГ - Новини: Прокуратурата установи, че "Руската църква" е българска

Прокуратурата установи, че "Руската църква" е българска

България

|
Ср, 01 Ноем 2023г. 15:20ч.
Прокуратурата установи, че "Руската църква" е българска

Проверка на прокуратурата е установила, че софийският храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", известен още като "Руската църква", е българска собственост. Държавното обвинение обяви в сряда, че регионалното министерство трябва да заведе съдебно дело, за да получи акт за собственост върху храма и имота.

Проверката е показала, че парцелът, върху който е построен храмът, също е българска собственост.

Според прокуратурата българската държава е собственик на храма, макар да се признава, че има нотариален акт от 1997 година в полза на Русия. Актът е съставен по молба на посланика на Русия въз основа на крепостен акт от 7 ноември 1898 година, но без да са отчетени всички останали документи, издадени за последните 130 години.

В същото време заради "дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България" Държавна агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) е експулсирала от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александр Гацак. Той вече е напуснал страната, а Кремъл заплаши с ответни действия.

Архивните документи

Прокуратурата е открила, че през 1914 година църквата е осветена от българското духовенство в съслужене с руското духовенство. Тогава е издадена заповед, според която църквата и намиращото се в нея имущество трябва да се предадат на софийския митрополит Стефан.

Налице са и двустранни документи от 1940 година между България и СССР относно безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

След Втората световна война по настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировките храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити.

Едва през 2015 година до Агенцията по геодезия, картография и кадастър в София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземления имот. Тогава в кадастъра е записано, че църквата е собственост на посолството на Руската федерация.

Това обаче е сторено въз основа само на нотариалния акт от 1997 година, който явно е издаден в нарушение на документите за собственост.

Нотариалният акт не е доказателство

Проверката на прокуратурата установява още, че приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството върху собствеността.

В хода на прокурорската проверка не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен гореспоменатите за възстановяването ѝ.

Временният главен прокурор Борислав Сарафов е сезирал министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков с предложение за предявяване на съдебен иск за признаване на правото на собственост на българската държавата и за отмяна на издадения нотариален акт в полза на Русия.

Сарафов и Цеков са провели работна среща в Съдебната палата, на която главният прокурор е изразил очакване за бързо ангажиране на МРРБ с предявяването на необходимия иск за признаване правото на собственост на българската държава, с което да се осигури защитата на обществения интерес.

Как се стигна дотук?

През септември България реши да експулсира предстоятеля на руския патриарх Кирил у нас архимандрит Васиан (Змеев) заради шпионаж, който беше разкрит първо от македонските служби. Сега Васиан е назначен за ръководител на руската духовна мисия в Йерусалим.

На 21 септември храмът "Св. Николай Мирликийски" беше затворен от руския посланик в София Елеонора Митрофанова, която бяви, че църквата ще бъде отключена след назначаването на нови руски духовници в храма.

Две седмици по-късно в София бе изпратен руският свещеник протойерей Владимир Тишчук, а руската патриаршия протестира във връзка с "грубите и дискриминационни действия на българските власти при експулсирането от страната на Васиан.

mediapool.bg