Кламер БГ - Новини: Съдът отказа да спре встъпването в длъжност на Васил Терзиев като кмет

Съдът отказа да спре встъпването в длъжност на Васил Терзиев като кмет

България

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 16:20ч.
Съдът отказа да спре встъпването в длъжност на Васил Терзиев като кмет

Васил Терзиев би трябвало да встъпи в длъжността кмет на София в понеделник, 13 ноември. Сн. БГНЕС

Административен съд София-град (АССГ) отхвърли искането на щаба на Ваня Григорова за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК-София, с което Васил Терзиев е обявен за кмет на София. Определението на съда по това искане подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

По план Васил Терзиев, новите общински съветници и районни кметове в София трябва да се закълнат и встъпят в длъжност официално в понеделник, 13 ноември.

Останалата втора на балотажа за кмет на София Ваня Григорова и щабът ѝ обжалваха в четвъртък изборът на Васил Терзиев и поискаха встъпването му в длъжност да се отложи, докато съдът не се произнесе по същество. Засега това искане остава неудовлетворено.

В петък от Административния съд София-град обявиха, че са образували дело по жалбата на Ваня Григорова. Предстои насрочване на дело. Ваня Григорова обяви, че оспорва резултатите заради проблеми с протоколите от секционните комисии и съмнения за кода на машините за гласуване.

"Това решение не е неочаквано за моя юридически екип и никога не съм имал притеснения", каза Васил Терзиев, цитиран от пресцентъра си. "Още след изборите казах, че всички машинации са извън нашия отбор. Много от безобразията са всъщност в мой ущърб и от понеделник ще изпълнявам задълженията си като кмет на София в интерес на всички граждани. От ден едно ще сме в общината с добре подготвен екип, който заедно с общинския съвет ще заработи за видима промяна на града ни като достойна европейска столица", добави той.

mediapool.bg