Кламер БГ - Новини: Родители: Върнете незабавно децата в училище

Родители: Върнете незабавно децата в училище

България

|
Ср, 17 Ноем 2021г. 17:51ч.
Родители: Върнете незабавно децата в училище

Родители: Върнете незабавно децата в училище

"Върнете незабавно децата в училище" - под този наслов родители се стягат на протест на 20 ноември, събота. Организатор е Магдалена Абаджиева, която през социалната мрежа "Фейсбук" призовава родители от всички градове да излязат с децата си пред кметствата в 12 часа.

Причината - трета поредна учебна година по-големите ученици са пред компютрите и няма изглед за промяна на ситуацията. Институциите дадоха много обещания, че ще защитят децата и присъственото обучение, но резултат няма, посочи Абаджиева. Тя изрично декларира, че не е и никога не е била член на нито една политическа партия.

На 16 ноември Министерството на образованието и науката прехвърли отговорността за връщането на големите ученици на самите училища. Веднага последва недоволство от страна на училищата, че нямат пари за тестове. Синдикатът на българските учители призова да не се натоварват училищата с "излишни разходи".

В същото време редица частни училища, които ги е грижа за бъдещото поколение, отвориха врати и там децата вече ходят на училище. Според несменяемия председател на учителския синдикат Янка Такева частните училища могат да си позволят това, защото взимат високи такси от учениците.

В спора се намеси и омбудсманът Диана Ковачева. Тя изпрати препоръка до служебните министри на образованието акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Общественият защитник настоява бързите антигенни тестове за Covid-19, необходими за възобновяване на присъственото обучение и за учениците от V до XII клас, да бъдат закупени от образователното министерство, а не да натоварват финансово училища и родители.

"Заплащането на тестовете от родителите води до въвеждането на имуществен критерий за достъп до образование, което е дискриминационно. Същото се отнася и до училищата, между които съществуват не малки разлики във финансирането. Така се създава противопоставяне между училищата с добри бюджетни възможности и частните училища от една страна и останалите училища, които нямат достатъчен финансов ресурс. Това води до неравно третиране на децата и ограничава достъпа им до образование, което е тяхно конституционно право", пише омбудсманът в препоръката си.

Родители настояват децата да се върнат незабавно в училище при условие, че всичко работи. Те призовават за въвеждане на задължителен "зелен сертификат" в училище. В противен случай това е поредното бягство от отговорност от страна на институциите и оправдание за бездействието им.

На 24 октомври 2021 г. президентът Румен Радев излезе с призив връщането на децата в училище да стане приоритет. 25 дена по-късно онлайн обучението продължава, напомня Магдалена Абаджиева.

"Нека този път, точно преди вота в неделя, излезем масово на протест и поискаме незабавно връщане на всички деца в училище, както и гаранции за следващите месеци. Нека да покажем, че сме родители, които могат да се борят за децата си и могат да действат заедно в името на тяхното бъдеще", каза Абаджиева.

Тя призовава на протеста родителите да отидат с децата си. Всяко от тях може да нарисува своето училище. "Целта е да се чуят гласовете на нашите деца, които за съжаление остават невидима част за управляващите, а ние като родители изглежда не ценим достатъчно техния глас и не заставаме до тях. За това нека този път да поведем заедно битката за бъдещето на нашите деца", коментира Абаджиева.

mediapool.bg