Кламер БГ - Новини: Рекордна избирателна активност в чужбина на вота 2 в 1

Рекордна избирателна активност в чужбина на вота 2 в 1

България

|
Ср, 17 Ноем 2021г. 19:08ч.
Рекордна избирателна активност в чужбина на вота 2 в 1

Рекордна избирателна активност в чужбина на вота 2 в 1

Избирателната активност извън страната е била рекордна - повече от 200 хиляди българи са гласували на вота 2 в 1 на 14 ноември. Това обаче се дължи на активизиралите се наши съграждани в Турция.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов посочи, че предишният рекорд е бил на 4 април, когато са гласували около 180 хиляди души.

"Забелязваме обратна тенденция на тази, която имаме в България, избирателите извън страната проявиха по-висока активност, отколкото когато и да било друг път", каза той.

Около провеждането на изборите извън страната за предстоящия балотаж обаче има притеснения. Те са причинени от разпращането на изборните книжа за втория тур и параметризираните машини, с които ще се гласува, защото зад граница ще се гласува с нови машини, които вече пътуват от България.

Възможно е обаче да има места, където машините да не стигнат навреме, призна Томов.

Другият говорител на комисията – Росица Матева, посочи, че в ЦИК са получени и сигнали, че съществува вероятност да не пристигнат и хартиени бюлетини в определени секционни комисии зад океана, но от МВнР са уверили, че е направена организация и се прави всичко възможно да бъдат доставени и хартиените бюлетини, и машините.

Рисковете по-скоро са в Австралия и Нова Зеландия, за Северна Америка е малка вероятността да се стигне до такива проблеми. Ако има проблеми, ЦИК ще се събере и ще реши какво ще предприеме.

Всички машини, с които се гласува в страната, са върнати в склада на "Карго партнер" в понеделник от охраната на МВР и в момента се параметризират за гласуване на втория тур на президентските избори.

Централната избирателна комисия показа и как ще изглежда бюлетината за балотажа в неделя. Пуснат е и стимулатор на машинния вот с имената на двамата кандидати за държавен глава.

Предизборната кампания за втория тур на президентските избори започна официално днес и ще приключи в 24.00 часа на 19 ноември.

Избирателите, които са подали заявления за гласуване и са били включени в списъците за гласуване на лица с трайни увреждания, не трябва да подават нови заявления, служебно ще бъдат изготвени списъците.

По същия начин стои въпросът и с карантинираните. Ще се съставят служебно списъците на тези, които са били поставени под карантина, включени са в списъците за гласуване с подвижна СИК и към 21 ноември продължават да бъдат под карантина. Те не трябва да подават ново заявление. Ново заявление трябва да подават само избиратели, поставени под карантина след 14 ноември, и съветът на ЦИК е тези заявления да бъдат подавани направо към общинските администрации, за да се избегне забавяне.

Хората, чиято карантина изтича към 21 ноември, няма да могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, а по постоянен адрес.

mediapool.bg