Кламер БГ - Новини: Задържаните ще бъдат конвоирани извън ареста по причини от личен характер

Задържаните ще бъдат конвоирани извън ареста по причини от личен характер

България

|
Ср, 17 Ноем 2021г. 18:10ч.
Задържаните ще бъдат конвоирани извън ареста по причини от личен характер

Задържаните ще бъдат конвоирани извън ареста по причини от личен характер

При изключителни причини от личен и семеен характер обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение задържане под стража да могат бъдат конвоирани на територията на страната, когато това е постановено от съда. Това предвиждат промени в Закона за изпълнение на наказанията, които Министерството на правосъдието публикува в сряда за обществено обсъждане

В началото на август т.г. регионалният шеф на дирекция "Охрана" в София Александър Манчев бе глобен с 2000 лв. заради отказа на структурата да конвоира арестант за погребението на майка му.

Разпореждането, с което му се разрешава да присъства, бе постановено от съдия Мирослава Тодорова. По това време мъжът е задържан под стража, тъй като има дело за изпълнение на присъда за кражба, постановена в Албания.

Междувременно майка му умира след заразяване с коронавирус. Съдия Тодорова разпорежда арестуваният да бъде конвоиран до гробищата. Дирекция "Охрана" отказва да изпълни това с аргумента, че могат да заведат задържан до орган на съдебната власт, но не и до гробищата.

В отговор Тодорова налага глоба на Манчев, който обжалва пред административния съд, който потвърждава санкцията. Съдия Тодорова се позовава и на делото пред Европейския съд по правата на човека "Вецев срещу България", по което държавата вече е била осъдена заради отказ затворник да бъде заведен на погребението на брат си.

mediapool.bg