Кламер БГ - Новини: "Има такъв народ" изпревари ГЕРБ с гласовете от чужбина (обновена)

"Има такъв народ" изпревари ГЕРБ с гласовете от чужбина (обновена)

България

|
Пон, 12 Юли 2021г. 15:13ч.
"Има такъв народ" изпревари ГЕРБ с гласовете от чужбина (обновена)

снимка БГНЕС

В самия край на преброяването "Има такъв народ" поведе на ГЕРБ-СДС след въвеждане на значителна част от гласовете в чужбина. Данните на ЦИК показват, че разликата между двете водещи формации е - 0.22%. Въведени са резултатите от 98.92% от изборните протоколи.

Партията на Слави Трифонов събира 23.91% от гласовете, а формацията на бившия премиер Бойко Борисов има 23.69%. В числово изражение разликата им е около 6 000 гласа. Предстои въвеждането на 18% от гласовете в чужбина, където партията на Трифонов има голямо предимство. Това означава, че "Има такъв народ" вероятно ще дръпне с още малко пред ГЕРБ.

На трето място е коалицията около БСП с 13.51%, а четвъртата позиция отива при "Демократична България" с 12.56%.

В парламента влизат общо шест формации. Последните две са ДПС с 10.66% и "Изправи се! Мутри вън!" с 5.03%.

Най-добър резултат под изборната бариера отбелязва коалицията "Българските патриоти" (3.16%), следвана от крайните националисти "Възраждане" (2.97%) и партията на Васил Божков (1.81%).

ГЕРБ печели в половината области

ГЕРБ печели изборите в 15 области на страната – Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Пловдив-област, Сливен, Смолян, 25 МИР (София), София област.

"Има такъв народ" е първа политическа сила в 8 области – Велико Търново, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив-град, Русе, Стара Загора, Хасково.

ДПС печели в пет области – Кърджали, Разград, Силистра, Търговище, Шумен

"Демократична България" очаквано печели изборите в двата най-големи столични многомандатни района - 23 МИР и 24 МИР

БСП засега води в Ямбол с по-малко от 0.1% пред ГЕРБ.

Гласуването в чужбина

"Има такъв народ" отново печели гласуването на българите в чужбина с 35.01% от гласовете, "Демократична България" е втора с 18.51%, а ДПС е трето с 18.28% заради подкрепата от турските секции.

До този момент са обработени 82.03% от изборните книжа в чужбина.

Четвъртото място зад граница е за ГЕРБ-СДС, която печели 9.05%. "Възраждане" отново има добър резултат от вота в чужбина с 6.2% от гласовете, но общият ефект не е достатъчен, за да вкара формацията в парламента.

mediapool.bg