Кламер БГ - Новини: Рашков срещу БСП: Дипломатите не са изгонени с еднолично решение

Рашков срещу БСП: Дипломатите не са изгонени с еднолично решение

България

|
Четв, 30 Юни 2022г. 17:03ч.
Рашков срещу БСП: Дипломатите не са изгонени с еднолично решение

Снимка: БГНЕС

Решението за изгонване на 70-те руски дипломати не е взето еднолично от премиера Кирил Петков. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков, заемайки противоположна на позицията на БСП.

От червената партия обявиха, че се оттеглят от преговорите за ново правителство и няма да подкрепят Петков за нов мандат. В четвъртък той се срещна с тях в опит да ги разубеди, но неуспешно. Че решението е било еднолично, твърди и президентът Румен Радев.

Според правителството обаче въпросът е бил обсъждан на заседание на Съвета по сигурността, където е имало и двама души от администрацията на държавния глава. В четвъртък Радев призна, че е знаел за дискусиите, но продължи да твърди, че крайното решение е било еднолично.

"Решението за експулсирането не е взето еднолично", заяви Рашков.

Според него правителството е обсъждало големия брой руски дипломати (над 100) у нас.

"Ние имаме общо 15 представителя в Русия. Може ли да предположим, че те имат изключително засилен дипломатически интерес към една малка държава като България?", заяви той и допълни, че огромното присъствие у нас е свързано с "нещо друго", за което е намекнал премиерът.

Без да споменава открито шпионаж, премиерът коментира, че когато чужди правителства се месят във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които ще се намесят.

mediapool.bg