Кламер БГ - Новини: Бивша шефка на столичната здравна каса отива на съд за принуда

Бивша шефка на столичната здравна каса отива на съд за принуда

България

|
Четв, 30 Юни 2022г. 18:26ч.
Бивша шефка на столичната здравна каса отива на съд за принуда

Снимка: БГНЕС

Бившата шефка на столичната здравна каса Биляна Пенева-Стоянова е предадена на съд по обвинение за принуда на трима служители, съобщи прокуратурата. Обвинителният акт е внесен в съда и се чака насрочване на разпоредително заседание по делото.

Стоянова бе обвинена още преди четири години. Според прокуратурата тя е оказала натиск върху служители да отразят неверни обстоятелства против волята им в официални документи.

През 2017 г. прокуратурата съобщи, че в един от случаите служителят бил принуден да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на болница "Софиямед". Освен това не му било позволено да отрази в протокол действителните данни от провеека в болницата.

В края на 2016 г. друг служител бил принуден да преправи данните от извършена проверка на болница "Сердика". Вместо отразеното от служителя, че там има увеличени хоспитализации на 7 човека, било записано, че става дума само за две.

Третият случай е от 7 юни 2017 година. Според разследващите тогава Стоянова принудила свой служител прикрие нарушения в "Специализирани болници за рехабилитация- Национален комплекс" ЕАД-филиал Банкя.

mediapool.bg