Кламер БГ - Новини: Митрофанова с ултиматум: Закриваме посолството, ако не се отмени изгонването на руските дипломати

Митрофанова с ултиматум: Закриваме посолството, ако не се отмени изгонването на руските дипломати

България

|
Четв, 30 Юни 2022г. 23:10ч.
Митрофанова с ултиматум: Закриваме посолството, ако не се отмени изгонването на руските дипломати

Колаж, Mediapool

Руската посланичка Елеонора Митрофанова е поставила ултиматум България да отмени решението за експулсиране на 70 руски дипломати до 12 ч. на 1 юли и че противен случай "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България". Такава вербална нота е връчила Митрофанова в българското Министерство на външните работи, съобщиха от ведомството.

На 27 юни премиерът Кирил Петков обяви, че България ще изгони 70 руски дипломати и коментира: "Когато чужди правителства се месят във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които ще се намесят" .

Това предизвика раздор с коалиционния му партньор БСП и преди ден Петков бе изслушан на закрито заседание в парламента, където обясни, че решението не е негово еднолично, а на Съвета по сигурност към МС, в който участват шефовете на спецслужбите, представители на редица министерства, както и на президента.

Днешният ултиматум на Митрофанова предизвика каскада от политически изявления и действия. Премиерът в оставка Кирил Петков призова руското посолство да оттегли подадената нота. Президентът Румен Радев пък призова Кирил Петков да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения. По искане на "Възраждане” привечер започна поредица от заседания на председателския съвет в Народното събрание, на което направо от летището бе извикана пристигналата от Мадрид външна министърка Теодора Генчовска. В късните вечерни часове на заседанието на председателския съвет бе извикан и шефът на ДАНС.

Интервюто на Митрофанова за БНТ

Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати, съобщи междувременно Митрофанова пред БНТ. Русия определя действията на правителството като безпрецедентни, каза тя.

Посланичката разказа пред БНТ, че на 28 юни в 17 часа е била извикана в българското Министерство на външните работи, където са ѝ били връчени вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души – общо 48 души.

В тази нота също се казва, че във връзка с това, Република България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе.

След това са връчени още две ноти, в които са посочени общо 70 дипломати и служители за "персона нон грата“.

"Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството", разказа Митрофанова.

В интервюто тя се държа подчертано предизвикателно и на моменти дори грубо. То бе изпълнено и с персонални нападки към премиера Кирил Петков.

"Разбирате ли, искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни срещу конкретни хора, да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако имат доказателства, то, разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души! Защо?", каза Митрофанова.

"Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия", каза Митрофанова по адрес на премиера Петков. След което добави: "Той е човек без корени, който абсолютно не разбира. Ако беше променил реториката си и не говори така, както говори, мисля, че щеше да има много дълъг политически живот".

В сряда в интервю за държавната телевизия "Россия 24" Митрофанова коментира, че САЩ и Великобритания командват България и те са отговорни за изгонването.

Призивът на Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков направи изявление по повод нотата на посланичката и поставения ултиматум:

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки.

Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни."

Радев призова Кирил Петков да свика заседание на Министерския съвет

Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури. Това написа в официалния си профил във Фейсбук президентът Румен Радев.

„Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях“, се посочва в съобщението му.

Президентът добавя, че „отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта.“

Извънреден председателски съвет се събра в парламента заради руската нота

Извънреден председателски съвет по искана на ПГ на "Възраждане" се събра в парламента привечер заради руската нота от днес. Лидерът на партията поиска да бъдат извикани незабавно премиерът в оставка Кирил Петков и министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска по казуса. Действията на правителството ни водят към скъсване на отношенията с Русия, посочи лидерът на "Възраждане".

По-късно министър Генчовска пристигна в сградата на Народното събрание, за да бъде изслушана на втори за днес извънреден председателски съвет по темата.

Нотата е изпратена с писмо до премиера и с молба за указания. Все още такива към Министерството на външните работи (МВнР) не са получени, заяви тя пред журналисти във връзка с получената от посланика на Русия Елеонора Митрофанова нота за отмяна на решението за експулсиране на 70 руски дипломати от страната ни.

На въпрос от журналисти дали тя се е подписала под решението за експулсирането на руските дипломати, Генчовска отговори отрицателно. „Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет с две писма. Те са депозирани с гриф „Поверително“, намират се в деловодството на Народното събрание“, каза още тя.

След това на председателския съвет на парламента беше решено да се извика и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев.

Важни въпроси пред българските политици

Безпрецедентното обтягане на отношенията между София и Москва става в кризисен вътрешнополитически момент за България, когато първата политическа сила "Продължаваме промяната" се опитва да състави второ правителство и така да се избегнат предсрочни избори, които поставили под риск и приемането на законодателство, необходимо за отпускане на милиарди евро от ЕС по плана за възстановяване.

Важен детайл е, че поставеният от Митрофанова ултиматум се иска да бъде изпълнен часове преди президентът да връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила "Продължаваме промяната" (ПП). Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави условие, че ще преговаря с ПП, само ако излъчат друг кандидат -премиер на мястото на Петков, когото тя обвини, че взел "еднолично" решението за изгонването на руските дипломати. ПП казаха, че са склонни да обмислят друга кандидатура, но внесеният от Митрофанова ултиматум променя ситуацията. Не само защото евентуалното оттегляне на Петков би било признание за допусната от него грешка, а защото това решение би било взето под натиска на Москва.

И пред "Продължаваме промяната", и пред БСП стои въпросът дали да допуснат подобна намеса.

mediapool.bg