Кламер БГ - Новини: Радев: Да не се дава въоръжение на Украйна, няма да има подарък натовско въоръжение

Радев: Да не се дава въоръжение на Украйна, няма да има подарък натовско въоръжение

България

|
Пон, 17 Окт 2022г. 18:06ч.
Радев: Да не се дава въоръжение на Украйна, няма да има подарък натовско въоръжение

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев за пореден път се обяви срещу предоставянето на помощ от въоръжение и друго военно оборудване на Украйна, като според него България няма да получи бързо ново натовско въоръжение.

"Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжение от българската армия за Украйна, без да се въведени нови образци за заместване, ще задълбочи дефицита от способности за дълъг период от време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност. Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим подарък – натовско въоръжение, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които ще отнемат години, и ние за всичко това ще трябва да си платим", каза Радев, който в понеделник присъства на церемонията, на която Италия стана официално рамкова държава на бойната група на НАТО, която се формира в България.

От "Демократична България" вече обявиха, че очакват още в първите дни на новия парламент да бъде разгледано предложението им и България да се включи с директна военна помощ за Украйна, като този път има възможност то да мине през пленарна зала.

Украйна многократно призова България да й помогне, като разчита на старото съветско въоръжение, което украинските войници знаят как да използват.

България засега отказва да изпрати на Украйна съветски изтребители МиГ – 29 и зенитно-ракетни комплекси C-300, защото на този етап няма с какво да ги замени.

"Домогванията до властта в България трябва да изключват некомпетенетността и лъжата, която някои хора непрекъснато разпространяват. Същите участваха в няколко правителства и парламента, като спъваха модернизацията, не въведоха никакво ново въоръжение. Сега същите бързат да предоставят въоръжение на Украйна без да са въвели нищо ново и така бързат да ни лишат и от това, което имаме в момента. Това е недостойна позиция", каза Радев.

По думите на Радев няма място за повече оправдания за отлагане на модернизацията.

В никакъв случай да не се политизират проблемите на БА, добави той.

По-рано той съобщи, че на предстоящите консултации за съставяне на кабинет той ще постави въпроса за купуването на изтребители.

Военният министър Димитър Стоянов от своя страна каза, че очаква за следващата година да има ръст на бюджета за отбрана и той изпреварващо да стигне 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

Бойната група в България има за цел да засили отбранителния потенциал на НАТО. През месец март първите присъединили се към българския 42-ри механизиран батальон бяха американски военнослужещи с бойни машини "Страйкър".

После заедно с тях на "Ново село" тренираха военнослужещи от Великобритания и Гърция. В състава на групата ще се включат и албански военни.

"Формирането на бойни групи на територията на България и на другите страни членки от Източна Европа е важна стъпка за привеждане на мерките за бдителност и показва общата отговорност на Алианса към нашата система за колективна сигурност и сигурността на всеки един член", каза Радев.

"Искам да изразя нашата признателност към италианската страна, която прие ролята на Рамкова държава и активно се включи със сили и средства в укрепването на нашия отбранителен потенциал", добави той.

mediapool.bg