Кламер БГ - Новини: Пускат магистрала "Хемус" от Буховци до Белокопитово с 2.5 г. закъснение (видео)

Пускат магистрала "Хемус" от Буховци до Белокопитово с 2.5 г. закъснение (видео)

България

|
Пон, 17 Окт 2022г. 19:01ч.
Пускат магистрала "Хемус" от Буховци до Белокопитово с 2.5 г. закъснение (видео)

Пускат магистрала

След две и половина години забавяне участъкът между пътните възли Буховци и Белокопитово на магистрала "Хемус" ще бъде пуснат в експлоатация във вторник. Това съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Строителството на участъка от 16.3 км започна през август 2018 г. На откриването на обекта тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че участъкът ще е готов за "година и два три месеца".

По договор участъкът трябваше да е готов през пролетта на 2020 г. По различни причини обаче това не се случи. Добрата новина е, че след над 4 години отсечката най-после завършена и ще бъде пусната в експлоатация с т.нар. Акт 16, по думите на служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, който ще пререже лентата на новоизградия участък.

Освен него ще бъде и заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов, срещу когото в последния месец валят обвинения в корупция и липса на специализирано образование. Самият Христов отрича обвиненията и твърди, че има опит в строителството на пътища. Той е бакалавър по българска филология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", но има редица следдипломни квалификации, сред които "Стратегическо лидерство и управление на промяната", "Добри практики при прилагането на Закона за обществените поръчки", "Одит на средствата от ЕС".

В церемонията ще участват още председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Иво Иванов, областните управители на Шумен - проф. Христо Христов, и на Търговище - Станимир Парашкевов, кметове на населени места от района и представители на браншови организации.

Строителството

Строител на участъка между "Белокопитово" и "Буховци" е обединението ДЗЗД "Хемус 16320". В него влизат "Инфра експерт", "Пътинженерингстрой-Т", "Автомагистрали - Черно море" и Трансконсулт-22". Консорциумът бе избран след проведена обществена поръчка.

Договорът с обединението за строителство на 16.3 км е за 143.7 млн. лв. с ДДС (8.8 млн. лв./км) и беше подписан на 29 септември 2017 г.

Срокът за изпълнение по договор беше 910 календарни дни (около 30 месеца). Тоест, участъкът трябваше да е готов през пролетта на 2020 г.

Това обаче не се случи, като основната причина бе забавените отчуждителни процедури от страна на държавата.

По традиция и този магистрален участък не мина без инциденти. През февруари 2020 г. двама работници загинаха след срутване на изграждаща се бетонна колона.

Изграждането на участъка дори бе използвано и в предизборната кампания за президентските избори през ноември 2021 г. Около десетина дни преди първия тур тогавашният служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви една "свежа новина" по негови думи, - срутване на участък от 600 метра на магистралата край Търговище.

Пътната агенция и строителят отрекоха и обясниха, че става въпрос за отстраняването на дефект, предизвикан от високи подпочвени води.

Строителният надзор на обекта, който носи отговорност за качеството на строителството, е на ДЗЗД "Консултанти Хемус 2 - 2016". В него влизат "Евроконсулт" АД, "Строл 1000 АД" и "Пи Ес Консулт" ООД.

mediapool.bg