Кламер БГ - Новини: "Без да надценяваме шансовете си за успех". Плевнелиев и Паси канят партиите на разговори

"Без да надценяваме шансовете си за успех". Плевнелиев и Паси канят партиите на разговори

България

|
Пон, 17 Окт 2022г. 19:41ч.
"Без да надценяваме шансовете си за успех". Плевнелиев и Паси канят партиите на разговори

Росен Плевнелиев и Соломон Паси, излъчени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да посредничат в разговорите между парламентарните партии за съставяне на правителство, започват разговорите на 20 октомври, ден след откриването на 48-то Народно събрание.

Двамата са изпратили писмо до шест от седемте партии в НС. Покана няма единствено за "Възраждане", като в писмото изрично е записано, че са поканени единствено "шестте парламентарни групи, заявяващи, че подкрепят европейското и демократично развитие на България".

В писмото има строго разписан график, макар досега единствено "Български възход" да обявиха готовност да участват в тези преговори. От ДПС запазват мълчание, но вероятно и те биха откликнали на поканата.

Идеята на Борисов да води преговори чрез контактни групи и с външни посредници бе мотивирана с виждането му, че политическите лидери трябва да се отдръпнат. Борисов, когото "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обвиняват за корупционния модел на управление, увери, че не желае за себе си никакви постове във властта. Той обеща на ПП и ДБ всякакви отстъпки, само и само да се направи правителство. Обяви, че най-важният приоритет е "анти-Путин" и затова предлага за модератори на разговорите такива авторитети като бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър и шеф на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Паси и Плевнелиев предлагат отлените срещи да се провеждат с стаите на парламентарните групи в НС при следната последователност:

20 октомври, четвъртък (сутрин): Коалиция ГЕРБ-СДС;

21 октомври, петък (сутрин): Продължаваме промяната;

22 октомври, събота (сутрин): Движение за права и свободи;

22 октомври, събота (следобед): БСП за България;

23 октомври, неделя (сутрин): Демократична България — обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение);

23 октомври, неделя (следобед): Български възход.

Паси и Плевнелиев посочват, че на 24 октомври, "в края на 5-дневната ни мисия ще имаме готовност да споделим с обществото ни, около кои стратегически приоритети на страната виждаме възможност за разбирателство в 48-ия парламент, с което нашата мисия ще бъде изчерпана".

"Подчертаваме, че от ничие име (нито свое, нито на трето лице!) и по никакъв начин не предлагаме разговори за съставяне на правителство, което е правомощие на съответните мандатоносители и президента на републиката. Единственото, което търсим са допирните точки, за които вярваме че са много повече, отколкото е видно", посочват още двамата.

Паси и Плевнелиев пишат, че на фона на "ескалиращото напрежение в международната среда" и икономическите трудности, България се намира в безпрецедентна политическа ситуация. "От тази кризисна ситуация има изход, който, обаче, минава през диалог и съгласие по конкретни и работещи решения — да, решения, а не оправдания".

Писмото завършва с думите: "Без да надценяваме шансовете си за успех или собствената си роля, и напълно абстрахирани от лично его в изпълнението на този гражданския дълг оставаме загрижено Ваши: Росен Плевнелиев и Соломон Паси".

Изгледите за правителство са все така минимални

В понеделник се състоя поредна среща между част от партиите в 48-ото Народно събрание, но въпреки че диалог по определени теми има, все така няма изгледи за мнозинство с мандат на първата политическа сила ГЕРБ.

Бившите управляващи от ПП, БСП и ДБ нееднократно заявиха, че няма да подкрепят правителство на партията на Бойко Борисов, а самият той заяви, че няма как да се коалира с "Възраждане", макар че според него с формацията на Костадин Костадинов "би се работило по-лесно, защото са сериозни".

Така на практика евентуална подкрепа за кабинет с първия мандат може да бъде получена от заявилия готовност да участва в преговори Стефан Янев и от ДПС. От ДПС все така не са отговорили официално на предложението на Борисов за преговори, но в изборната нощ обявиха, че биха говорили с всички формации за "търсене на различни формули за съставяне на стабилно мнозинство".

Евентуалната подкрепа от тези две формации би осигурила общо 115 гласа за кабинет с първия мандат, което е по малко от минималното мнозинство от 121 народни представители. Това обаче не означава, че единственият вариант за кабинет на ГЕРБ е да се намери още подкрепа.

Всъщност правителство се гласува с обикновено мнозинство – т.е повече от половината от присъстващите. Така ако партията на Борисов държи да има кабинет, ще е достатъчно да си осигури отсъствието на поне 11 народни представители в деня на гласуването. Такъв ход не е изключено ГЕРБ да търси от "Възраждане" на фона именно на заявката на Борисов, че уважава формацията и би работил лесно с нея, но имат идеологически различния.

mediapool.bg