Кламер БГ - Новини: "Спасяват" болниците с нов ръст на пътеките между 12 и 20%

"Спасяват" болниците с нов ръст на пътеките между 12 и 20%

България

|
Пон, 17 Окт 2022г. 19:39ч.
"Спасяват" болниците с нов ръст на пътеките между 12 и 20%

Лекарският съюз и Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) договарят нов ръст в цените на клиничните пътеки със задна дата от септември до края на годината, с който лечебните заведения да успеят да усвоят определения бюджет за болнична помощ.

В оставащите месеци до края на годината за болниците са предвидени 250 млн. лв. месечно, но реално те успяват да "изработят" по-малко: по 220-230 млн. лева месечно, което създава риск от връщане на неусвоени средства в бюджета, срещу което Лекарският съюз се противопоставя.

Въпреки, че НЗОК през миналата седмица отхвърли възможността за нова индексация в цените на клиничните пътеки, които вече се повишиха с 25% от 1 май, сега е склонила да се договаря с БЛС по въпроса. В понеделник се проведе среща между Надзорния съвет на НЗОК и Лекарския съюз, на която е обсъждано увеличението в цените на пътеките до края на годината.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров съобщи пред журналисти, че съсловната организация ще настоява за не по-малко от 18% увеличение на всички клинични пътеки.

Разчетите на БЛС показват, че с това увеличение на пътеките, болниците ще усвоят предвидените средства за болнична помощ от 250 млн. лева месечно, което ще им позволи да повишат заплатите на персонала си.

По-късно от Министерството на здравеопазването уточниха, че не е постигнат консенсус за точен процент, но ще бъде разглеждан вариант за скок между 12-20%, които ще бъдат преразпределени от излишъка във фонда. За целта ще бъде подписан нов анекс към Националния рамков договор.

Лекарският съюз ще настоява увеличението в цените на пътеките, което се договаря за оставащите месеци до края на годината, да се запази и през 2023 година.

В НЗОК, обаче, се опасяват, че това няма да е възможно, ако не бъде приет бюджет за 2023 г. и се работи с 1/12 от тазгодишния.

При липсата на нов бюджет НЗОК прави разчети да работи с цените на клиничните пътеки, които действат от май 2022 г., когато бяха повишени с 25 на сто.

Новото увеличение в цените на клиничните пътеки идва на фона на настойчивите искания на болничните сдружения да бъдат подпомогнати заради нарастващите им сметки за ток, парно, консумативи и невъзможността на някои от тях да повишат заплатите на персонала си до нивата от Колективния трудов договор, а именно 1500 лева за медицинските сестри и 2000 за лекарите.

Работещите в някои болници в страната като Велико Търново и Добрич вече излязоха на протести за повишение на основните заплати. Сестри и санитари в Добрич дори заплашиха с ефективни стачни действия.

mediapool.bg