Кламер БГ - Новини: Първите добавки от 75 лв. при ваксиниране ще се изплатят на 1 февруари

Първите добавки от 75 лв. при ваксиниране ще се изплатят на 1 февруари

България

|
Ср, 12 Ян 2022г. 17:03ч.
Първите добавки от 75 лв. при ваксиниране ще се изплатят на 1 февруари

Първите добавки от 75 лв. при ваксиниране ще се изплатят на 1 февруари

Еднократната добавка от 75 лв. за ваксинираните пенсионери ще се изплаща на първо число на месеца. Националният осигурителен институт работи за пръв път добавката да бъде платена още на 1 февруари, съобщи в сряда управителят на НОИ Ивайло Иванов, който участва в заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Министерството на здравеопазването трябва да предостави данните за ваксинираните пенсионери до 25 януари.

Пенсионерите, които получават пенсии по банков път, ще получат добавката в сметките си, а останалите - в пощенските клонове. Там ще бъде направен график за получаване на парите. Иванов призова хората да отидат за еднократната добавка тогава, когато получават и пенсията си, за да няма струпване.

Не се изисква заявление за получаването на средствата, нито представяне на зелен сертификат или други здравни документи пред държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.

Правителството отпусна 100 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване за насърчаване на ваксинацията срещу Covid-19.

НОИ разработва документ, с който хората ще могат да разграничат пенсията си от добавките, които получават заради Covid кризата и за насърчаване на ваксинацията, тъй като тези добавки нямат нищо общо с осигурителната система и не са част от пенсията, обясни още Ивайло Иванов. Чрез ПИК на НОИ тези хора могат да направят справка за парите, които получават, както и за това каква част от тях е подпомагане, а не пенсия.

През февруари пенсионерите ще получат и разяснение коя добавка е за януари, за да допълни пенсиите им до сумата, която са получавали през декември. За близо 250 000 недостигащите пари до пенсията плюс Covid добавката са в размер до 5 лева. Има и по 30 лева разлика, като най-засегнати са хората със социална пенсия.

Хората, които са на минимална инвалидна пенсия, получават 85% от минималната пенсия (314.50 лв.). Заедно с добавката от 60 лева това прави 374.50 лв., а досега тези хора са взимали 255 лева плюс 120 лева добавка (тоест 375 лв.). За тях намалението е само 50 стотинки.

mediapool.bg