Кламер БГ - Новини: Никола Димитров заформи шумен скандал в Скопие около преговорите с България

Никола Димитров заформи шумен скандал в Скопие около преговорите с България

България

|
Ср, 12 Ян 2022г. 18:23ч.
Никола Димитров заформи шумен скандал в Скопие около преговорите с България

Никола Димитров, сн. БГНЕС, архив

Вицепремиерът по европейските въпроси в македонското правителство Никола Димитров заформи скандал в Скопие, след като стана ясно, че той няма да е част от новия кабинет на Димитър Ковачевски, който се очаква да наследи Зоран Заев.

Димитров каза на пресконференция, че не се е оттеглил сам и не е част от новото правителство заради позицията му за България, която не е допускала "преминаването на определени граници на всяка цена". Освен това Димитров посочи, че няма доверие на външния министър Буяр Османи.

Според него и номинираният за нов премиер Димитър Ковачевски не разбира външната политика, затова и няма пълно доверие на новото правителство, особено в частта от преговорите с България.

Никола Димитров твърди, че е отказал и посланически пост във Вашингтон, защото целта е била да му се запуши устата.

"Знаете, че мнозина в съседство ще бъдат също толкова щастливи да се отърват от мен, тъй като ме нарекоха вирус, по-опасен от COVID. Но, както казах тогава, няма ваксина срещу вируса на идеалите и принципите и точно този опит да отнемат гласа ми у дома прави моят мотив да остана още по-голям", каза Димитров.

По думите му няма положителни промени в българската позиция към РС Македония след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

"И в съседна София има комплексен политически контекст и различни актьори. Заключенията затвърдиха по някакъв начин статуквото, тъй като потвърдиха декларацията на българския парламент и рамковата позиция на тяхното правителство. Този документ е неприличен, нецивилизован и обиден, особено за македонския народ, защото говори за етноинженерство и т.н., все едно в историята има естествен и изкуствен начин за създаване на нации. Опитът за изостряне на позицията може да се е провалил по отношение споменаването на българската общност в преамбюла на нашата Конституция и искането това да стане преди началото на преговорите за присъединяване. Това го няма в заключенията. Позициите обаче се запазват такива, каквито бяха в самото начало", каза Димитров.

Според него, като държава, но и като граждани и като нация глажданите на СР Македония трябва да се запитат дали е разумно, дали е мъдро да се изразходва толкова много енергия за този въпрос.

"Смятам, че би било мъдро да останем отворени за диалог, но да не се фокусираме върху януари или юни, а да се стегнем и да инвестираме енергията у дома. Опитът и резултатите от процеса на присъединяване в други страни от региона, които са в процеса от девет или осем години, а резултатите не се виждат, показват, че този процес е важен, но е само инструмент и истинската работа е вкъщи. Мисля, че голямата част от нашата енергия трябва да се изразходва вкъщи. Затова трябва да сме готови за достоен диалог и да поставим нашите позиции върху кристално ясните европейски принципи и принципите, вградени в основите на международното право. Нашата позиция е правилна, ние сме от правилната страна на историята. Искаме да бъдем приятели с България, но в отговор те трябва да ни уважават", каза Димитров, цитиран от БГНЕС.

В отговор външният министър Буяр Османи каза, че неговата лична позиция като министър и като човек е в пълно съответствие с позицията на държавата.

"Пред нас има нов политически импулс, създаден чрез новите мандати на правителствата в двете държави. Гражданите очакват да използваме тази нова политическа инициатива за укрепване на доверието между двете правителства и между двете страни".

Той съобщи, че България и Република Северна Македония планират за 25 януари съвместно заседание на двете правителства.

"Резултатът от тази дейност е вече договореното посещение на правителствена делегация, водена от министър-председателя Петков в Скопие. Работи се и за провеждане на съвместно заседание на двете правителства на 25 януари", посочи македонският външен министър.

"Посоката и силата на новата инерция в отношенията между двете страни ще зависи от успеха на тези посещения и затова смятам всички дейности, които застрашават този успех, за непродуктивни и несправедливи".

mediapool.bg