Кламер БГ - Новини: Кьовеши отхвърли още един европрокурор от България

Кьовеши отхвърли още един европрокурор от България

България

|
Ср, 12 Ян 2022г. 19:32ч.
Кьовеши отхвърли още един европрокурор от България

снимка БГНЕС

Европейската прокуратура отхвърли предложената от България за европейски делегиран прокурор Анита Джамалова.От решението става ясно, че Джамалова, която е заместник-окръжен прокурор на Перник, е била поканена на разговор с европейските прокурори, а българските власти са изпратили допълнителна информация за нея.

В крайна сметка обаче европрокуратурата приема, че Джамалова не отговаря на критериите в т. 2 на член 17 от регламента за европрокуратурата.

Той гласи: "От момента на назначаването им до освобождаването им от длъжност европейските делегирани прокурори са действащи членове на прокуратурата или на съдебната система в съответните държави членки, които са ги посочили. Тяхната независимост трябва да е извън съмнение и те трябва да притежават необходимата квалификация и съответния практически опит в своите национални правни системи“.

Джамалова е действащ прокурор. Така остава европрокуратурата да има някакви съмнения в независимостта й, да не харесва квалификацията и опита й.

В сряда е одобрена номинацията на Ивайло Илиев за европрокурор. Той е окръжен прокурор на Кюстендил. С него българските делегирани прокурори вече са вече 9 и в квотата на България остава само едно свободно място.

mediapool.bg