Кламер БГ - Новини: Протестът "Вън каскетите от общината" иска уволнение на Ивайло Иванов и оставка на Фандъкова

Протестът "Вън каскетите от общината" иска уволнение на Ивайло Иванов и оставка на Фандъкова

България

|
Пет, 08 Окт 2021г. 13:54ч.
Протестът "Вън каскетите от общината" иска уволнение на Ивайло Иванов и оставка на Фандъкова

Протестът

Първи протест срещу избора на кмета на София Йорданка Фандъкова да назначи бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов начело на Столичния инспекторат

се проведе в петък. Той бе под надслов "Вън каскетите от общината", а недоволните се събраха пред сградата на Столична община. Иванов бе уволнен от първия служебен кабинет на Стефан Янев заради побой на протестиращи през лятото на 2020 г.

До момента, нито ГЕРБ, нито кметът Йорданка Фандъкова, нито новият председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев коментират назначението и запазват мълчание въпреки вълната от критики от общинските съветници от опозицията. Едва в ранния следобед в четвъртък от групата на общинските съветници на ГЕРБ - СДС излязоха за първи път с позиция, в която призоваха да се спре с "демонизирането".

Протестът се организира от гражданско движение "Боец" и е подкрепен от Демократична България.

"Ивайло Иванов бе гланен секретар на МВР миналата година, когато всички ние протестирахме всеки ден. Този човек трябва да бъде съден и разследван, а не да бъде награждаван на общински и държавни хранилки. Ще поискаме незабавните оставки на Фандъкова и Иванов, така както тези

на Борисов и Гешев", посочи в началото на протеста Георги Георгиев, председател на "Боец".

Пред общината последваха възгласи - "Оставка!", "Оставка, Фандъкова! Оставка, Иванов!".

Искането за оставката на Фандъкова и на Ивайло Иванов е подписано и от общинския съветник от ДБ Методи Лалов.

"Общината не може да е приют за хора, които всъщност трябва да бъдат подсъдими. Ивайло Иванов трябва да бъде на издръжка на гражданите чрез техните данъци, но не като му плащаме заплата, а като осигурим справедлив процес за разследване на неговите деяния по време на протестите от миналата година. Ивайло Иванов трябва да бъде на издръжка на гражданите, но като ползва затворните помещения и храната, която се полага на затворници. Такива хора нямат място в държавното управление. Фандъкова назначи този човек тихомълком, не даде нито едно обяснение пред медиите и обществото.и върху нея се разпъва чадър от мнозинството в общинския съвет, предвождан от Георги Георгиев, тъй като не я питат - защо точно Ивайло Иванов", каза Методи Лалов.

"Този човек няма компетентност не само да бъде директор на Столичен инспекторат, а дори обикновен служител. Фандъкова го назначава, защото й е казал Бойко Борисов, така както й каза да смени Елен Герджиков. Още две години ли ще оставим тези безобразници да използват обществени средства. Затова "Оставка Фандъкова" и уволнение за Ивайло Иванов", добави Лалов.

На протеста присъстват и общинските съветници от ДБ Грети Стефанова и Тома Белев и районни кметове от ДБ.

Броени минути преди 13 часа протестиращите разтвориха своите чадъри и блокираха за кратко улица "Московска" пред общината. На високоговорител протестиращите призоваха Фандъкова да излезе и да посочи мотивите си за назначение и защо не е направила конкурс за този пост.

Изказване направи и майката на бития журналист Димитър Кенаров.

Тя призова Ивайло Иванов да излезе с гордо вдингната глава пред майката на пребития журналист, който още не е получил правосъдие.

"Какво друго може да правите вие, освен да биете", обърна се тя риторично към Иванов.

"Г-жо Фандъкова, ако Ивайло Иванов бе пребил вашата дъщеря, щяхте ли да я вземете на работа. Вие сте престъпници, Позор, оставка", заключи тя.

Активисти на ДБ избориха и някои от периодичните проблеми на столицата - проблемите с градския транспорт, замърсяването с финни прахови частици, готвеното изграждаве на завод за изгаряне на боклуци.

В 13 часа Георги Георгиев посочи, че в момента Столичния инспекторат съставя акт на сдружение "Боец", което по същото време в подлеза на Софийския университет събира подписи за подкрепа за президент на Лозан Панов. Той посочи, че съставянето на акта е незаконно, защото те могат да събират подписи за подкрепа навсякъде.

След това Георгиев и Методи Лалов внесоха в Столична община подписката за оставка на Йорданка Фандъкова и уволнение на Ивайло Иванов от позицията директор на Столичния инспекторат.

Част от протестиращите се насочиха към подлеза на Софийския университет.

По-късно от Столична община уточниха, че няма съставен акт, а инспектори от район "Средец" са направили проверка и съставили протокол от проверката. Установено било, че няма нарушение от страна на организаторите и е била спазена процедурата за събиране на подписите, като преди това е било подадено съгласувателно писмо.

mediapool.bg