Кламер БГ - Новини: Съдът разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден от българския черен списък по "Магнитски"

Съдът разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден от българския черен списък по "Магнитски"

България

|
Пет, 08 Окт 2021г. 15:38ч.
Съдът разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден от българския черен списък по "Магнитски"

Цветомир Найденов, Снимка: Архив БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) е разпоредил бизнесменът Цветомир Найденов да бъде изваден от т. нар. разширен български списък след санкциите по закона "Магнитски". Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщи правният портал lex.bg.

Още през юни представителите на известната фамилия в хазарта - Стефан, Боян и Цветомир Найденови, обявиха в позиция до медиите, че са включени несправедливо в "черния списък" на НАП и са подали възражения до Министерството на финансите, ДАНС, НАП и Министерски съвет за предприемане на действия по изваждането си от листата. Аргументът за включването на братя Найденови е, че в миналото са били съдружници в "Евробутбол" с Васил Божков.

"Ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона "Магнитски" действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес", посочиха през юни братя Найденови.

Именно свидетелските показания на Цветомир Найденов дадоха начало на наказателното дело срещу Васил Божков през декември 2019 г. Тогава в медиите бе публикуван таен запис на разговор между Найденов и Божков, който бе част от доказателствата по делото. Найденови подадоха сигнал в прокуратурата, че Божков се е опитал с изнудване да им отнеме част от бизнеса, свързан с Efbet, а също и че дължи огромна сума неплатени данъци и такси на бюджета.

Братя Найденови се оплакаха още, че в черния списък на НАП липсват редица действащи съдружници на Божков.

"На фона на нашето несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие", допълват в позицията си Стефан, Боян и Цветомир Найденови.

Тричленен състав на ВАС е установил, че Цветомир Найденов действително няма никакви отношения с Васил Божков.

"Жалбоподателят представя доказателства и аргументи, от които се установява, че е прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ", заявяват върховните съдии.

Според lex.bg може да се очаква, че изводите на съда по отношение на Цветомир Найденов, ще важат и за баща му Стефан и брат му Боян.

mediapool.bg