Кламер БГ - Новини: Рашков заподозря, че висши кадри в МВР са разпъвали чадър над селски бабаит

Рашков заподозря, че висши кадри в МВР са разпъвали чадър над селски бабаит

България

|
Пет, 08 Окт 2021г. 14:38ч.
Рашков заподозря, че висши кадри в МВР са разпъвали чадър над селски бабаит

Дамянов вилнее из казино в Световрачене. Снимка: Нова телевизия

Криминално проявеният Венцислав Дамянов-Боксьора от софйското село Световрачене вероятно е бил покровителстван от полицаи, а може би дори от ръководството на МВР. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков ден след като Дамянов бе арестуван за пореден път.

"Тези лица, които видяхме на кадри, заснети от граждани – на побоища, на насилие, на грозни сцени, на хулигански прояви, са извършвани, очевидно, под чадър на полицейски служители, не изключвам – на някой от ръководството на МВР. Защото е логично да се приеме, че подобни типове, бих ги нарекъл, са използвани и с предизборни цели. Иначе нямам никакво обяснение как е възможно години наред престъпници от такъв характер да тормозят българските граждани в тези населени места и никой да не предприеме действия", заяви той.

Преди два дни МВР организира мащабна акция в селото. Причината – Нова телевизия показа как Дамянов от години бие и тормози хората, но срещу него не се взимат никакви мерки. Срещу мъжа през годините е имало 15 дела за различни престъпления. Той обаче е защитен свидетел на прокуратурата. Според потърпевшите от побоищата му самият той се хвалел, че го пази разследваща полицайка.

Едва след репортажите Дамянов бе арестуван. Прокуратурата светкавично му образува две дела. Но всичко това не обяснява дългогодишното бездействие.

В петък Рашков заяви, че е отстранил шефа на Второ РПУ в столицата, на чиято територия попада Световрачене. Министърът обясни, че той не може да не е знаел, че има такива хора. Рашков обясни, че е взел отношение и по един служител, чието име е било споменато, намеквайки за разследващата полицайка.

"Не изключвам, ако постъпи информация и за други полицейски служители, които са създавали чадър върху тези криминално проявени лица, да се наложи да взема и други такива мерки", каза Рашков.

mediapool.bg