Кламер БГ - Новини: Прокуратурата отново пита МЗ за отговора на епидемията

Прокуратурата отново пита МЗ за отговора на епидемията

България

|
Пет, 08 Окт 2021г. 16:59ч.
Прокуратурата отново пита МЗ за отговора на епидемията

Прокуратурата отново пита МЗ за отговора на епидемията

Върховната административна прокуратура (ВАП) отново е изискала от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров информация относно отговора на здравните власти на епидемията от Covid-19.

Сред поставените въпроси е има ли разписани правила за прием на деца с коронавирус в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи. Причината е повишената заболеваемост сред децата и младежите, съобщават от прокуратурата.

ВАП предлага на служебния здравен министър да предприеме действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението на въведените противоепидемични мерки.

ВАП поиска от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за "издаване" на сертификати, без да е извършена ваксинация.

Служебният министър на здравеопазването следва да изпрати информация и има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това.

Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус. Служебният здравен министър следва да информира ВАП дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели от Covid-19 у нас.

Министерство на здравеопазването следва да изпрати информация до ВАП в кратък срок, допълват от институцията.

В края на август Върховната административна прокуратура (ВАП) също изиска от здравното министерство информация дали страната е подготвена за новата Covid вълна и евентуалното поставяне на трета доза.

mediapool.bg