Кламер БГ - Новини: Стойчо Кацаров: Обсъждаме навсякъде да се влиза с Covid-сертификат

Стойчо Кацаров: Обсъждаме навсякъде да се влиза с Covid-сертификат

България

|
Пет, 08 Окт 2021г. 18:10ч.
Стойчо Кацаров: Обсъждаме навсякъде да се влиза с Covid-сертификат

Стойчо Кацаров: Обсъждаме навсякъде да се влиза с Covid-сертификат

Скоро в България ще е необходимо гражданите да имат поставена ваксина, доказано скорошно преболедуване или скорошен отрицателен тест, за да влизат в различни обекти. Така няма да се ограничава изкуствено капацитетът им. Това стана ясно от интервю на здравния министър доц. Стойчо Кацаров за бТВ.

"Към днешна дата няма да има промяна в действащите мерки, но посоката, в която се върви, е нашите мерки да станат като тези, които виждаме в голяма част от европейските страни. По-скоро не ограничения от типа 50% или 30% от капацитета, а по-скоро пълен капацитет, но със "зелен сертификат" за преболедуване, ваксинация или тест. По този начин ще се изравнят нашите мерки с мерките, които се прилагат в Гърция, Франция, Германия, Италия и други европейски страни", обясни той.

По-късно пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че е възможно мярката да влезе в сила у нас още от 1 ноември. Зеленият сертификат може да стане вход за фитнеси, заведения, хотели, театри, кина и други обществени места.

Темата е обсъдена в петък от здравните власти и ресторантьорите. Предстоят и срещи с представители на другите браншове.

Ако мярката влезе в сила, първоначално е възможно да бъдат осигурени безплатни бързи тестове за заведенията от държавата, стана ясно от думите на доц. Кунчев.

Персоналът на всички обществени места, в които входът ще е със сертификат, трябва да е 100% имунизиран.

Попитан относно предстоящи нови мерки Кацаров заяви: "Ние имаме план, в него сме записали при какви нива на заболеваемост и заетост на болничните легла какви мерки се прилагат. Експертите обсъждат непрекъснато, дори и в момента, когато преценят, че е необходимо да се променят действащите мерки, главният държавен здравен инспектор прави предложение с доклад до мен, аз издавам съответната заповед".

В отговор на въпроса дали от министерството предвижда и други стимули като играта с награди смарт часовници, които да накарат хората да се ваксинират, Кацаров заяви: "Търсим всякакви възможности и варианти в хода на тази комуникационна кампания, за да се убедят хората, че има полза, че не се ваксинират за мен или за правителството, а заради своите баби и дядовци. Посланието ни е "Направете го за себе си".

Преди ден главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че се обсъжда въвеждането на задължение учителите и големите ученици да носят маски през цялото време в училище. Както и да се забрани смесването на деца от различни паралелки и училища в различни извънкласни занимания като школи по език и танци.

mediapool.bg