Кламер БГ - Новини: Протест в защита на Боянското блато организират жителите на Бояна

Протест в защита на Боянското блато организират жителите на Бояна

България

|
Пон, 09 Май 2022г. 16:33ч.
Протест в защита на Боянското блато организират жителите на Бояна

Протест в защита на Боянското блато организират жителите на Бояна

Протест в защита на Боянското блато организират в понеделник жителите на Бояна. Поводът е, че в момента Боянското блато попада в терен на частен инвеститор, който е започнал да го насипва със земна маса и да предприема стъпки към строителство. В същото време водоемът е дом на различни животни, като със своето биоразнобразие обогатява района и е част от местната екосистема.

С позиции по казуса излязоха от гражданската формация "Спаси София" и общински съветници от Демократична България.

"Около 30% от площта на блатото е заличена, видно от ортофото заснемане…С тежка техника се строят огради, премахва се растителност, изравнява се терена с багери и друга механизация. Възможна цел на всичко това е евентуално пресушаване на блатото и пълно застрояване на целия район", коментира Симеон Ставрев, общински съветник от ДБ.

"Вярваме, че гражданският натиск и гражданската енергия на боянчани, които миналата година спасиха от застрояване стадион "Кривуля", ще доведе отново до успешната защита на нашите общи природни блага, които ГЕРБ от години грабят и разпродават, и приканваме днес да бъдем солидарни с тяхната кауза, която е в интерес на всеки софиянец", коментираха от "Спаси София".

По документи, блатото е реституирано на частни лица като земеделска земя, но реално никога не е било земеделска земя.

"С доклад на Софияплан от 2021 г. се препоръчва обявяването на блатото за защитена територия, ведно със зона от минимум 100 м. около него", добавя Ставрев.

В района на Боянското блато са наблюдавани, документирани и заснети над 110 вида птици - от тях 17 са включени в Червената книга на Република България, а почти всички останали са със статут на защитени видове на национално или международно ниво.

"Ако блатото бъде пресушено, то водата най-вероятно ще намери естествен път до приземните етажи на къщи сгради, които се намират под него", добавя Ставрев.

mediapool.bg