Кламер БГ - Новини: Президентът назначи Габриела Наплатанова в СЕМ

Президентът назначи Габриела Наплатанова в СЕМ

България

|
Пон, 09 Май 2022г. 18:16ч.
Президентът назначи Габриела Наплатанова в СЕМ

Габриела Наплатанова, сн. бТВ

Президентът Румен Радев назначи журналистката Габриела Наплатанова - Русевa за член на Съвета за електронни медии от квотата на държавния глава, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Габриела Наплатанова е част от бТВ Медиа Груп от самото създаване на телевизията през 2000 г. Има магистърска степен от Факултет по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

Има обучения по програмата IREX на Държавния департамент на САЩ и Европейския център за сигурност "Джордж Маршал", както и участия в множество медийни програми на американската мисия в НАТО.

През 2019 г. защитава дисертация на тема "Управление на медийните ефекти и медийните операции по време на въоръжен конфликт" във Военна академия "Г.С. Раковски", факултет "Национална сигурност".

Отразява теми, свързани с вътрешната и външната политика на България, проблеми в сферата на сигурността и отбраната, въоръжени конфликти на Балканите, Ирак и Афганистан. Автор е на няколко десетки документални проекти на външнополитически и военни теми, свързани с НАТО, киберсигурността, защитата на данните и проблемите на бежанците.

Владее английски, ползва френски и руски език. Омъжена с две деца.

Съпругът на Наплатанова е пилотът и командир на авиобазата "Граф Игнатиево" ген. Николай Русев.

Малко по-късно от бТВ благодариха на Наплатанова за времето, в което е работила в телевизията. "Ще ни липсва отдадеността и опитът на Габи като старши репортер в бТВ Новините, но уважаваме нейното решение. Пожелаваме ѝ много успехи в бъдещите начинания и вярваме, че ще продължи да работи за отстояването на най-високи професионални стандарти", каза шефът на "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Антон Хекимян.

Миналата седмица парламентът избра за членове на СЕМ предложената от "Продължаваме промяната" Симона Велева и номинираната от "Демократична България" Пролет Велкова. Така с указа за назначаването на Наплатанова приключи обновяването на състава на медийния регулатор и в него вече няма членове с изтичащ мандат.

Скоро обаче може да се стигне до нова процедура за избор на членове, защото по информация на Mediapool управляващите обмислят да разширят състава на регулатора от сегашните пет на 7 души и то преди да се стигне до избора на нов генерален директор на БНТ.

Замисълът на все още необявения законопроект, който обаче вече е изпратен за съгласуване на партиите във властта, е освен президентска и парламентарна квота, в СЕМ да бъде създадена и нова, гражданска квота и тези две нови места да са именно за нея.

mediapool.bg