Кламер БГ - Новини: Новият шеф на "Български пощи" провери изплащането на пенсиите по хартиени списъци

Новият шеф на "Български пощи" провери изплащането на пенсиите по хартиени списъци

България

|
Пон, 09 Май 2022г. 17:51ч.
Новият шеф на "Български пощи" провери изплащането на пенсиите по хартиени списъци

Новият шеф на

Новият шеф на "Български пощи" Богдан Теофанидис провери в понеделник изплащането на пенсиите, което заради кибератаката над дружеството се изплащат по списъци по ведомост и по настоящ адрес, регистриран в НОИ, а не във всеки пощенски клон.

Направената проверка в ранния следобед установи, че традиционните сутрешни струпвания са преминали и работният ден протича спокойно.

Богдан Теофанидис разговаря както със служителите, така и с клиентите на пощенските клонове. Той отново посъветва възрастните хора да не се струпнват на опашки рано сутринта. От видео, излъчено във фейсбука на правителството, стана ясно че Теофанидис цял ден обикаля по пощенски станции.

Служителите на станцията са посочили, че макар и по-бавно, се справят с изплащането на пенсиите и увериха, че всеки пенсионер ще си получи пенсията.

За да не се допускат грешки, предоставените от НОИ списъци внимателно се проверяват.

От името на новото ръководство директорът на "Български пощи" се извини лично на възрастните хора за причиненото неудобство и увери, че правят всичко по силите си пощите да заработят на пълен капацитет възможно най-скоро.

За кибератаката стана ясно, че е започнала с проникване в мрежата на "Български пощи" още на 4 април. Сканирани са всички сървъри и е инсталиран зловреден код.

На 5 април е направен тест, за да се провери дали зловредния код работи. Изчакано е до почивния ден - 16 април и предстоящо изплащане на пенсии. Има риск за изтичане на данни, но за момента следи за това не са установени.

Кибератаката носи почерка на руските служби, посочиха преди броени дни от правителството.

mediapool.bg