Кламер БГ - Новини: Президентът: Посочете ми държава, която не е завладяна

Президентът: Посочете ми държава, която не е завладяна

България

|
Вт, 21 Март 2023г. 15:10ч.
Президентът: Посочете ми държава, която не е завладяна

Снимка: БГНЕС

"Ако тръгнем по тази логика, посочете ми държава, която не е завладяна. Какво разбирате вие под "завладяна държава"?

Така президентът Румен Радев отговори на въпрос смята ли, че България е завладяна държава. Във вторник той участва в конференция на тема "Антикорупция и национална сигурност". Там държавният глава коментира въпроси като несъществуващият механизъм за контрол на главния прокурор и стигна до извода, че големият проблем у нас е "избирателното правосъдие".

Въпросът за завладяната държава бе провокиран от последната изява на главния прокурор Иван Гешев. Миналата седмица той организира зрелищна пресконференция, по време на която бяха пускани записи, които според прокуратурата доказват, че имало заговор за свалянето на Гешев от поста му. Главният прокурор коментира, че това било "завладяната държава".

Президентът отказа да коментира думите му. Той посочи, че не е получил никаква информация за това разследване.

"Нека приемем закон, който да позволява механизми за ефективно разследване на главния прокурор. Когато установим тези механизми, тогава ние ще можем обективно да говорим за ефективната работа на правосъдните органи", каза държавният глава.

В речта си пред конференцията Радев заяви и че страната има нужда от съдебна реформа, която да изключи "произволни арести". Часове по-рано Държавният департамент на САЩ излезе с доклад, в който се споменава задържането на бившия премиер Бойко Борисов, на пиарката му Севдалина Арнаудова и на някогашния финансов министър Владислав Горанов. Действията на полицията бяха обявени за незаконни от съда.

В доклада се повтаря и дългогодишната критика към властите у нас за недостатъчни резултати в борбата с корупцията.

"Въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция на длъжностни лица, правителството не прилага ефективно закона и според сведения длъжностни лица във всички клонове на властта са участвали безнаказано в корупционни практики. През 2022 г. имаше многобройни съобщения за корупция в правителството", се казва в документа.

В отговор на тези изводи Радев заяви, че държавата дължи правосъдна реформа преди всичко на гражданите си.

mediapool.bg