Кламер БГ - Новини: Според юристката на "Шейново" не е сигурно, че размяната на бебетата е станала в болницата

Според юристката на "Шейново" не е сигурно, че размяната на бебетата е станала в болницата

България

|
Вт, 21 Март 2023г. 15:19ч.
Според юристката на "Шейново" не е сигурно, че размяната на бебетата е станала в болницата

Вили Костадинова

Юристката на болница "Шейново" Вили Костадинова излезе във вторник с нова защитна теза, в която за първи път подложи на съмнение, че размяната на двете бебета през миналата година е станала в болницата. След като първоначално директорът на болницата Румен Велев обясняваше случилото се с "низ от нелепи случайности" и вътрешна проверка в болницата стигна до извода, че размяната е станала при първото даване на бебетата на майките им, Костадинова заяви във вторник пред БНТ, "че към момента никой не може да каже как и кога е станала размяната на бебетата". Нещо повече, тя подложи на съмнение, че това се е случило в болницата.

"Може да се спекулира с всяка възможност, но нека изчакаме и видим какво ще каже разследването. Трябва да се провери всяка една версия и възможност, но така или иначе категорично, според мен, няма някой, който да може да каже как и кога е станала размяната на бебетата. Към настоящия момент все още тече досъдебно производство как е станала тази размяна. Още повече, че в болницата има много стриктни правила, които се спазват. Ние категорично не можем да твърдим, че размяната е станала в болница "Шейново", заяви Костадинова.

Към момента на болницата не са наложени наказателни постановления от страна на изпълнителна агенция "Медицински надзор", каза още тя.

В лечебното заведение все още не е постъпил вторият иск за обезщетение от едно от семействата, информира още Костадинова. Има постъпила само претенция от едното от семействата, които настояват за компенсация за нанесени щети в общ размер от 300 000 лв., разпределени в различни части между членовете на семейството на бебето - двамата родители, по-голямата сестричка и дядото.

Костадинова допусна, че скоро в лечебното заведение ще се получи и втория иск, след като той бъде администриран от съда.

Казусът с размяната на двете бебета в "Шейново" стана публичен през декември миналата година, повече от два месеца след раждането на децата. Вътрешната проверка на самата болница откри, че размяната е станала още при първото им даване на майките. След като втори ДНК тест установи размяната на бебетата и двете майки дадоха съгласие да си разменят бебетата, децата бяха върнати на биологичните им родители в средата на януари.

За размяната бяха наложени дисциплинарни наказания на трима души от персонала на болницата.

mediapool.bg