Кламер БГ - Новини: Пароли и данни на ученици и учители са достъпни в "облака"

Пароли и данни на ученици и учители са достъпни в "облака"

България

|
Вт, 21 Март 2023г. 15:11ч.
Пароли и данни на ученици и учители са достъпни в "облака"

Пароли и данни на ученици и учители са достъпни в

Пароли на ученици, атестационни карти на учители, трудови договори, могат да бъдат достигнати лесно в използвано от стотици хиляди потребители хранилище за документи в системата на средното образованието. Оказва се, че документи, които трябва да са достъпни само за ограничен кръг от хора, могат да бъдат намерени и прочетени от всички потребители на хранилището OneDrive, съобщи изданието "Сега".

Достъпът до тях става през търсене в търсачката на хранилището. Документите могат да бъдат отворени от всеки потребител на облачното пространство, след като бъдат открити. Така десетки документи с чувствителна информация се оказват лесно достъпни, сигнализират експерти.

Във виртуалното хранилище се влиза с профил и парола, каквито имат всички ученици и учители в средното образование. Целта е облакът да се използва за съхраняване на огромно количество файлове, а учителите, учениците и експертите да бъдат улеснени, защото освобождават пространство на локалните компютри. Освен това различни потребители могат да достъпват и работят с файловете, без да се налага да си ги изпращат един на друг или да ги свалят. Документите могат да се споделят с други потребители - учители или ученици, с възможност само да се четат или и да могат и да се редактират.

"При вписване с такъв профил в инструмента OneDrive, без значение дали този профил е на учител, ученик или директор, се отваря начален екран, който показва съдържанието, създадено от потребителя, който се е вписал. При търсене в търсачката обаче се появяват всички файлове,

споделени до потребителите в облака, съдържащи въведената ключова дума, без значение кой е техният създател", предупреждават специалисти, цитирани от "Сега".

Така например търсене по ключова дума "дата на раждане" дава достъп до десетки споделени документи, включително CV-та. Излизат и редица планове за подкрепа на деца със специални образователни потребности. При търсене по ключова дума "атестационна карта" излизат както бланки, така и вече попълнени атестационни карти на конкретни учители, съдържащи конкретни данни за образованието им, стажа, покрити допълнителни обучения и др., пише в публикацията на "Сега". По същия начин могат да се намерят и временни пароли на ученици за достъп в системата.

Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че изграждането на облачна среда и внедряването на система за управление на идентичността и достъпа на потребителите е изпълнено от фирма "Телелинк Бизнес Сървисис" ЕАД.

mediapool.bg